Stefan is servicemonteur stadswarmte bij Vattenfall

Stefan is servicemonteur stadswarmte bij Vattenfall

Regelmatig zetten we de schijnwerpers op een medewerker die graag met passie vertelt over zijn of haar werk in de techniek.

Deze keer maakt u kennis met Stefan. Stefan werkt sinds 1 juni 2021 via ABC Professionals en is 1 januari 2022 bij ons in vaste dienst gekomen.

Hoe Stefan in de techniek terecht is gekomen na bijna 27 jaar als banketbakker te hebben gewerkt leest u hieronder.

Het interview start met de vraag wat de (voor)opleidingen van Stefan zijn. Stefan vertelt dat hij vanaf de basisschool naar de lts en vervolgens naar het SBBO (School voor Beroepsbegeleidend Onderwijs). De laatste opleiding was werken en leren tegelijk.

Op de vraag waarom Stefan gekozen heeft voor juist die opleidingen antwoordt Stefan dat hij al vrij vroeg wist dat werken met zijn handen beter bij hem paste. De weg naar een mooi ambacht, dat moest het worden voor hem. Maar ja, dan moest er nog wel een keuze gemaakt worden voor welk ambacht. En dat viel nog niet mee op zo’n jonge leeftijd. In de eerste twee jaar van de lts krijg je van alle richtingen wat mee, een soort snuffelstage zeg maar.

In de derde klas heeft Stefan gekozen voor brood/banketbakker en dan ga je dieper op de materie in. Destijds voor hem de ideale keuze. Op deze manier kon hij werken met zijn handen, vroeg beginnen en vroeg weer klaar. Met als prettige bijkomstigheid zeeën van tijd voor zijn hobby’s zoals skateboarden, wind en kitesurfen en mountainbiken.

Tijdens zijn schooltijd op de lts is Stefan gaan werken op de broodafdeling van de Albert Heijn. Na de lts koos Stefan dus voor het SBBO. Omdat dit werkend leren was had hij daarom een werkplek nodig. En het geluk was met Stefan, want precies op dat moment stond er een vacature in de lokale krant voor een leerling brood/banketbakker. Voor een nieuw te bouwen bakkerij in Zeewolde. Stefan solliciteerde en hij was de geluksvogel die werd aangenomen. Vervolgens heeft hij daar 26,5 (!) jaar met veel plezier gewerkt.

Maar als je daar met zoveel plezier werkte, hoe ben je dan bij Vattenfall terecht gekomen? Stefan geeft aan dat er in die 26,5 jaar een hoop is veranderd. Zo had hij ondertussen ook een aanstelling gekregen als brandweerman en chauffeur/pompbediende bij de vrijwillige brandweer in Zeewolde.

Stefan is naast zijn drukke werkleven ook nog eens vader is van twee prachtige zoons en de partner van een lieve vrouw. Het werken in de nacht ging hem parten spelen. Daarnaast kreeg hij ook te horen dat de bakkerij verkocht zou worden wat de nodige gevolgen had voor zijn privéleven. En dat was voor Stefan een kantelpunt, hij wilde wat anders, werk met meer regelmaat met normalere werktijden.

Stefan heeft Anton van der Bij leren kennen bij de brandweer waar Anton ook vrijwilliger is. En met Anton ook zijn bedrijf ABC Professionals. Stefan heeft Anton te kennen gegeven dat hij op zoek was naar ander werk. Vervolgens is hij via Anton terecht gekomen als keukenmonteur bij een keukenmontage/klusbedrijf. Stefan heeft dit werk zo’n driekwart jaar gedaan maar het was uiteindelijk niet hetgeen waar hij naar op zoek was.

Samen met ABC Professionals heeft Stefan gekeken naar andere mogelijkheden. En zo ging het balletje rollen voor de functie servicemonteur stadswarmte bij Vattenfall. En dit was de functie die Stefan onmiddellijk aansprak. De functie heeft raakvlakken met stromend water waar Stefan bij de brandweer al het een en ander over geleerd. Na een goed sollicitatiegesprek en een assessment werd hij aangenomen. Ook heeft Stefan tijdens de sollicitatieprocedure een dagje meegelopen wat hij erg prettig vond. Zo kreeg hij een nog beter beeld van de functie en kon hij vast zijn toekomstige collega’s ontmoeten.

Stefan werkt graag bij Vattenfall vanwege de grote van het bedrijf. Hij heeft vele jaren bij een klein bedrijf gewerkt waar nauwelijks ontwikkelmogelijkheden waren. Vattenfall biedt wel veel mogelijkheden om je te ontwikkelen.

Je merkt aan de manier van vertellen dat Stefan erg blij is met zijn huidige functie, dus ik vraag hem om daar wat dieper op in te gaan. De werkzaamheden spreken hem erg aan. Het concept van het gebruiken van restwarmte voor warm water en verwarming vindt hij erg interessant en bied hem volop uitdaging. Ten tijde van dit interview werkte Stefan er bijna twee maanden waardoor hij nog volop bezig is met het leerproces. Praktijk en theorie wisselen elkaar af waardoor Stefan stap voor stap leert wat zijn huidige functie inhoudt. Ook vindt de collega’s waarmee hij werkt ontzettend prettig en zijn ze erg behulpzaam. Dit alles bij elkaar zorgt dat Stefan zich als een vis in het water voelt bij Vattenfall en gaat hij iedere dag met plezier weer aan de slag.

De functie van servicemonteur stadswarmte biedt Stefan uitdagingen en zelfontwikkeling. Daarnaast zorgen de werktijden voor meer regelmaat in zijn leven waardoor hij weer meer energie en tijd heeft voor zijn gezin.

Tijdens het gesprek komt het onderwerp ter sprake dat steeds minder jongeren voor techniek kiezen en hoe dat komt. Stefan denkt dat dat komt omdat jongeren een beperkt beeld hebben van techniek. Veel jongeren zien onvoldoende dat techniek nuttig en interessant kan zijn. Want we kunnen niet zonder techniek! Kiezen voor een functie in de techniek is volgens hem een veilige richting is om voor te kiezen als je kijkt naar de toekomst. In de techniek vindt je gegarandeerd een baan.

Als laatste vraag ik aan Stefan of hij nog wat leuks wil vertellen over ABC Professionals. En dat wil hij met alle plezier! Stefan prijst zichzelf gelukkig dat hij Anton heeft leren kennen en daardoor de kans heeft gekregen om te mogen werken bij ABC Professionals. Volgens Stefan denken de medewerkers volop mee in kansen en mogelijkheden. Ook kan hij zichzelf ontwikkelen omdat ABC Professionals en Vattenfall hem die kans hebben gegeven. De medewerkers van ABC Professionals heeft Stefan als open en behulpzaam ervaren, er hangt een leuke sfeer op kantoor.

Dank je wel voor je tijd Stefan om dit geweldige interview te geven. Het geeft een mooi kijkje in de wereld van omscholen binnen de techniek.


 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?