Technisch nieuws

 • Een proefinstallatie van de Universiteit Twente wint momenteel per dag zo’n 0,5 kg CO2 uit de lucht. ‘Maar dat kan zeker meer zijn’, zegt dr.ir.

  bron: Technisch weekblad , 31-10-2017

  De CO2-winning gebeurt met zogenoemde sorbent-korrels van circa 0,5 mm doorsnee. ‘Bij kamertemperatuur binden deze polymeerkorrels met een amine-keten CO2 aan zich’, licht de universitair hoofddocent en leidinggevende van het project CO2-capture met adsorbents toe. ‘Deze korrels bevinden zich onderin de installatie. Door deze adsorber wordt een luchtstroom geleid, waardoor CO2 zich aan de korrels bindt. Eenzelfde luchtstroom voert de korrels vervolgens door een buis naar boven in het systeem, naar een dubbelwandige glazen buis waar de korrels worden opgewarmd, zodat ze zich ontdoen van het CO2. Brilman: ‘Dat gebeurt bij temperaturen tussen de 60 en 150 °C, afhankelijk van het proces waar je de CO2 voor inzet.’ In dit geval gaat het om het voeden van microalgen, waarbij lagere temperaturen volstaan. Is er echter zuivere CO2 nodig, bijvoorbeeld voor de productie van synthetisch aardgas, dan zijn hogere temperaturen vereist.

  Lees verder onder de foto

  De CO2 air capture unit (copyright: Gijs van Ouwerkerk)

  De installatie kan overigens ook prima werken met rookgassen, vertelt Brilman. ‘Dan werkt hij zelfs efficiënter. Oorspronkelijk is het sorbent daar ook voor ontworpen, in het kader van het CATO-2-onderzoeksprogramma voor CCS.’ Brilman wilde aantonen dat de bolletjes zelfs CO2 uit de lucht kunnen binden.

  Vervolgonderzoek zal zich, naast de optimalisatie van het CO2-winproces richten op een interregionaal project om een mobiele installatie te maken voor algenkwekers en om het systeem in te zetten voor de opslag van duurzame elektriciteit.

 • Kort technisch nieuws uit Duitsland

  bron: Technisch Weekblad , 25-10-2017

  De website wind-turbine.com is een marktplaats voor tweedehands windturbines. Momenteel zijn er ruim tweeduizend in de aanbieding. Er zijn inmiddels vijfduizend geregistreerde gebruikers uit honderddertig landen. De site wordt volgens directeur Bernd Weidman maandelijks 25.000 keer aangeklikt. Eenderde van de handel speelt binnen Duitsland. Ook bemiddelt de site bij verkoop van nieuwe windturbines (huidig aanbod ruim duizend) en bij het leveren van winddiensten en -onderhoud.

  Duitse autoproducenten en toeleveranciers bezitten de helft van alle wereldwijde patenten op het gebied van autonoom rijden. Dat stelt het Institut der Deutschen Wirtschaft na inventarisatie van de 5.839 sinds 2010 aangemelde octrooien op dit gebied. Bosch is nummer één met bijna duizend patenten, Audi tweede met 516. De top tien telt nog vier Duitse bedrijven. Nieuwkomers Tesla, Apple en Google bezitten slechts 7 % van de intellectuele eigendomsrechten voor autonoom rijden, waarvan Google met 338 patenten veruit de grootste is.

  Oswald Elektromotoren is een van de winnaars van de Deutscher Umweltpreis 2017. De firma krijgt deze onderscheiding voor haar torquemotoren. Deze hebben een groot draaimoment, gebruiken de helft minder stroom dan andere elektromotoren, ze zijn kleiner en geluidsarm en er is geen overbrenging (zoals tandwielen) nodig. Een bijzondere eigenschap is, dat ze, als de rotor door overbelasting tot stilstand komt, hun kracht blijven uitoefenen bij gelijkblijvende stroomsterkte. Ze moeten wel voor elke toepassing op maat worden geproduceerd.
  https://goo.gl/zkkz5N (PDF)

  Bij elektrische auto’s gaat het niet om bereik en laadtijd maar om de prijs, zegt hoogleraar Günther Schuh van de RWTH Aachen. Hij heeft de e.Go Life ontworpen, een auto die maart 2018 in productie gaat en de koper slechts € 16.000 – inclusief batterij – kost. Het basismodel heeft een bereik van 100 km, weegt 650 kg zonder batterij, en de 30 kW Bosch-motor versnelt de auto van 0 naar 50 km/h in vijf seconden. De e.Go Life is 3,35 m lang (65 cm langer dan de Smart) en heeft vier zitplaatsen.

  Duitsland telt jaarlijks 2.800 tentoonstellingen. Van hele grote als de Hannover Messe, de K in Düsseldorf en de Achema in Frankfurt am Main, tot kleintjes als die voor kooikarpers en aquaria in Kalkar. Een middelgrote beurs is de onlangs gehouden – vierjaarlijkse – Drinktec in München, met 1.750 exposanten en 76.000 bezoekers. Het gaat hier vooral over innovaties in bier, wijn, brouwen en destilleren. De trend is naar lichtere wijnen verrijkt met smaken van exotische vruchten, zoals ananas en grapefruit.

  Bron ABC Professionals / Almere

 • Nutsvoorzieningen vertragen nieuwe woningen: ‘probleem wordt almaar groter’

  bron: cobouw, 24-10-2017

  Boze kopers en gefrustreerde woningbouwers: nieuwe woningen lopen steeds vaker vertraging op door problemen met aansluitingen op gas, elektriciteit, water en internet. Zicht op beterschap is er niet. Uit angst voor represailles van “monopolistische” nutsbedrijven durven aannemers nauwelijks protest aan te tekenen. “En het probleem wordt almaar groter”, waarschuwen vriend en vijand.

  “Sorry huizenkoper. Excuses voor de maandenlange vertraging.” Mei 2017. Installatiebaas Tiemen Schra van Baas BV maakt publiekelijk zijn excuses aan de kopers van tientallen, zo niet honderden, nieuwbouwwoningen in Flevoland. Het aansluiten van nutsvoorzieningen op nieuwe woningen loopt niet zoals het gaan moet.

  Schra wijt het probleem aan personeelskrapte. Aan de explosie van zelfbouwers, waardoor het aantal aanvragen voor nutsaansluitingen explosief groeit en versnippert. Aan bouwers die steeds sneller huizen bouwen. Nauwelijks bij te benen voor bedrijven zoals Baas BV.

  Het verhaal in Flevoland staat niet op zich. In grote delen van Nederland zien bouwers en leveranciers het misgaan. “Het is topdrukte en het barst van de aanvragen. En het probleem wordt almaar groter”, zegt Wilco Nap, manager procesmatige aansluitingen bij Stedin, leverancier van gas en elektriciteit.

  De woningbouw mag dan aantrekken. Dat geldt ook voor andere investeringen. Nap: “Zo groeit de vraag naar openbare laadpalen voor elektrische auto’s exceptioneel. Van nu 1200 palen per jaar naar 10.000 over drie jaar. Dat komt boven op de woningbouwproductie, en op de investeringsprogramma’s die KPN, rioolboeren en de waterleidingbedrijven van stal halen. Om nog maar te zwijgen over de uitrol van glasvezelkasten. Vijftig waren dat er vorig jaar. Duizend dit jaar.”

  Zachte planningen van bouwers

  Wettelijk moeten nutsvoorzieningen binnen achttien weken zijn aangesloten, schreef minister Plasterk onlangs nog in reactie op Kamervragen. Nap van Stedin erkent dat die termijn steeds vaker wordt overschreden.

  “Maar dat ligt niet altijd aan nutsbedrijven. Bouwers schuiven na een aanvraag ook geregeld met planningen. Ze zijn er ook niet bij gebaat om snel aanvragen in te dienen. Ze moeten namelijk vooraf betalen.” Schra beaamt dat. “Het komt ook voor dat wij voor niets uitrukken, omdat de meterkast nog niet wind- en waterdicht is.”

  Aanvragen zijn ook complexer geworden, vervolgt Nap. “Met andere nutsbedrijven trekken we samen op en besteden we het werk in één keer aan, zodat tuintjes niet drie of vier keer open hoeven. Er komen echter steeds meer partijen bij, zoals Ziggo en KPN. Het hoeft maar bij een partij te stagneren en je loopt vertraging op.”

  Aansluitproblemen zorgen voor veel ergernissen in de bouw.

  Zo min mogelijk overlast veroorzaken, tegen zo laag mogelijke kosten. Met één hoofdaannemer per gebied die alle aansluitingen verzorgt. Die aanpak vergroot de efficiency, redeneren nutsbedrijven. Juist om die reden delen zij Nederland op in ongeveer 25 combigebieden die ze om de zoveel jaar als concessies op de markt zetten. De aanpak lijkt logisch, maar pakt momenteel averechts uit.

  Dreigementen en boetes

  Schra, die een jaarlijkse omzet draait van tussen de 80 en 90 miljoen euro, signaleert dat het klachten regent. Zelfs dreigementen. Een boete voor nutsbedrijven, zoals Hans Smits (bestuursvoorzitter Janssen de Jong) betoogt, vindt hij echter veel te ver gaan.

  “Ja, er is een aansluitprobleem. En ja, dat leidt tot onwenselijke vertragingen in het bouwproces. Maar, alleen de aansluiters daarvan de schuld geven is niet eerlijk. Toen ons contract in Flevoland inging (2013, red) deden we nog niet eens kwart van het werk dat we normaal draaien. De hele markt was ingestort. Hele gebieden in Almere waren bouwrijp, maar de bouw van woningen bleef achter. Toen konden wij daar ook niemand op aanspreken. Recht op compensatie? Vergeet het maar.”

  In de crisis zijn veel monteurs ontslagen, waardoor er nu een tekort aan handjes is. (Foto: Peter Hilz / Hollandse Hoogte)

  De installatiedirecteur vergelijkt het probleem met het tekort aan heipalen, metselaars en voegers: er zijn gewoon te weinig handjes. Opkrabbelen na de crisis, is gewoonweg niet zo eenvoudig.

  “Net zoals vergelijkbare collega’s moesten wij in de crisis tientallen monteurs ontslaan. De nieuwbouw in Nederland groeit nu zo snel, dat we niet direct in staat zijn, dat op te vangen. Maar ik geef je op een briefje: geen enkele organisatie krijgt dat in een paar maanden tijd voor elkaar.”

  Smoesjes van nutsbedrijven

  Gebrek aan personeel? Topdrukte? “Slap excuus”, vinden diverse bouwdirecteuren. “Ze hebben altijd smoezen over vuile grond, dan is het weer te koud, dan is de administratie weer niet goed, dan is er zogenaamd te laat betaald, dan zijn er weer te weinig keurmeesters”, klinkt het in het veld.

  Ze weigeren hun verhaal hardop te delen. Ze kijken wel uit. “Veel bouwers houden hun klep over dit gezeik, omdat het commercieel niet handig is”, zegt één van hen. “En voor je het weet beland je onder op de stapel.”

  Hoe groot het aansluitprobleem is, is mede daarom lastig te achterhalen. Landelijke cijfers zijn er niet. Toch bevestigt iedereen de chaos. Zo ook Vereniging Eigen Huis. “Wij ontvangen er meer en meer klachten over. Die zijn we echter nog aan het onderzoeken”, zegt een woordvoerder van de belangenbehartigers van woningkopers.

  Dat is misschien wel het grootste probleem van dit probleem: er is geen probleemeigenaar. Het is als een woning zonder verbinding met het world wide web. Als een kraan zonder water. Als een fornuis zonder gas. En niemand die ingrijpt, op enkele positieve uitzonderingen na.

  Consument is aan de goden overgeleverd

  Nutsbedrijven schakelen hoofdaannemers in voor hele gebieden, hoofdaannemers schakelen op hun beurt onderaannemers in tegen vaak de laagste prijs. Zij hebben op hun beurt “lak” aan de planningen van woningbouwers, is de ervaring. En de koper heeft het nakijken, ziet ook Jan Fokkema. “Voor een groot deel is de consument aan de goden overgeleverd.”

  Fokkema, sinds 1999  directeur van de Neprom (ontwikkelende bouwers), volgt de discussie op de voet en maakt “forse vertragingen mee”.

  Neprom-directeur Jan Fokkema: “Nutsbedrijven hebben hun eigen dynamiek en procedures.”

  “Regelmatig staat dit onderwerp bij ons op de agenda. En het probleem wordt inderdaad steeds groter. Bouwen gaat tegenwoordig veel sneller. Dat tempo botst met het tempo waarin nutsvoorzieningen worden aangelegd. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

  Met ontwikkelaars én nutsbedrijven poogt Fokkema het issue de kop in te drukken. Er is begrip en erkenning. Zicht op resultaat? Nou nee. “Nutsbedrijven hebben hun eigen dynamiek en procedures. En het aansluiten van voorzieningen is niet hun kernactiviteit. Partijen als Stedin worden hier niet op afgerekend. Dat helpt niet mee.”

  Monopolie en rechtszaak

  Fokkema wijst op de monopolieposities van netbeheerders. Als voorbeeld noemt hij de kostenverhoging van 75 procent voor het aansluiten van elektriciteit die Stedin begin dit jaar doorvoerde. Een rechtszaak daarover loopt nog.

  “Maar het geeft aan hoe de verhoudingen liggen. Bovenal moeten we het aansluitingsproces handiger organiseren. Laat woningbouwers en ontwikkelaars deze klussen zelf uitvoeren. Zij zijn zelf veel beter in staat om dit werk in te plannen. Dat scheelt ook een hoop kosten.” De regie terug naar de woningbouwer?

  Nap van Stedin kan daar wel mee leven. Winst is volgens hem ook te behalen met digitale informatieverstrekking. “Wat er gebeurt als dit niet verbetert? Dan lopen we met zijn allen het risico dat doorlooptijden nog langer worden en duurt het langer voor een woning wordt opgeleverd. Dat wil niemand.”

  Tiemen Schra van Baas bv: “Zomaar even een monteur inschakelen, kan dus niet.”

  Woningbouwers zelf de aansluitingen laten doen? “Daarmee zet je de veiligheid en de kwaliteit op het spel”, waarschuwt Schra van Baas BV. Zijn positie als ‘alleenaansluiter’ in Flevoland weigert hij zomaar op te geven. “Onze mensen moeten aan allerlei veiligheids- en kwaliteitseisen voldoen. Zomaar even een monteur inschakelen, kan dus niet.”

  Aanvraag niet compleet

  Aansluitprocessen vereenvoudigen is volgens Schra wel nodig. “Soms komt het voor dat we in een straat met nieuwe woningen drie keer moeten terugkeren, omdat bij de een alles is geregeld en bij de ander de aanvraag nog niet compleet is. Dan krijgen wij de consument of zelfbouwer op ons dak: hé, waarom komen jullie niet bij ons?”

  Is het einde van het probleem in zicht? Een aantal bouwers zoals Van Wijnen, tackelt het issue door eerst wind- en waterdichte meterkasten aan te leggen, voor de woning wordt gerealiseerd, maar het lijken druppels op een gloeiende plaat. Fokkema van de Neprom besluit dat niet alles kommer en kwel is. “Het is zeker niet zo dat het allemaal niet deugt. Ik ken ook voorbeelden waar het wel goed gaat. Nutsvoorzieningen zijn heel waardevol en hoogwaardig in Nederland, maar hier mag echt wel iets aan gebeuren.”

 • Verdien ik wel genoeg? Compliance engineer, 2.750 euro bruto

  bron: intermediar, 18-10-2017

  Compliance engineer Marijke vindt dat ze niet genoeg verdient, maar krijgt het onderwerp niet aangekaart bij haar baas. Wat kan ze doen?

   

  Marijke (29) heeft het gevoel dat zij het slechter doet dan haar omgeving. Zij is sinds een aantal jaar compliance engineer in de farmaceutische industrie. In de praktijk houdt dat in dat zij toetst of nieuwe machines in het productieproces van medicijnen uiteindelijk veilige geneesmiddelen voortbrengen.

  Zij verdient 2.750 euro per maand, minder dan veel van haar vrienden ‘uit dezelfde filterbubbel’ en minder dan haar partner, die voor de overheid werkt. 'Veel van mijn vrienden gaan makkelijker uit eten, en bestellen sneller een taxi als we uitgaan. Ook het sparen voor een eigen huis gaat mij niet snel genoeg en ik merk dat ik het kopen van nieuwe kleren vaak uitstel.'

  Ze heeft haar salaris weleens aangekaart, maar gesprekken met haar baas lopen een beetje stroef. 'Ik vind ook dat ik te weinig feedback krijg.'

  Aan de bel trekken

  Jacco van den Berg, Van den Berg Training & Advies: ‘Jij hebt het idee dat je te weinig overhoudt in vergelijking tot jouw omgeving. Ik ken jouw uitgavenpatroon en dat van jouw omgeving niet, wel kan ik een uitspraak doen over de hoogte van jouw salaris. Gezien jouw functie, leeftijd, ervaring en de door mij veronderstelde master of hbo-achtergrond is een salaris richting de 3.000 euro redelijker.

  De communicatie met jouw leidinggevende verloopt een beetje stroef en jij hebt meer behoefte aan feedback. Mijn advies is om dit in de daarvoor bedoelde gesprekken te bespreken en met jouw leidinggevende afspraken te maken over een loopbaanpad. Bespreek hoe jouw huidige functie kan worden  "verzwaard" en of jouw betrokkenheid bij verbeterprojecten vergroot kan worden.

  Hoe meer jij "verbetert", hoe waardevoller jij voor de organisatie wordt. Door de inkijkjes in andere afdelingen word jij nog meer zichtbaar en stijgt jouw interne marktwaarde. In dezen gun ik jou misschien een beetje meer proactiviteit. Ook in de communicatie geldt "it take’s two to tango" en mijn advies is zelf aan de bel te trekken.

  Plan een gesprek in waarin jij jouw behoefte aan meer feedback deelt en stel een ontwikkelplan op dat resulteert persoonlijke- en salarisgroei. Een andere tegeltjeswijsheid is namelijk dat zij die wachten altijd te laat zijn.’

  Feedback

  Maud Schaapveld, Berenschot: ‘Je vraagt je af of je genoeg verdient voor je functie en opleidingsniveau. In de markt liggen beloningen over het algemeen inderdaad wat hoger dan het salaris dat jij ontvangt. Voor vergelijkbare functies zien wij gemiddeld een beloning tussen de 2.800 euro en 3.200 euro bruto per maand. Dit is wel bij benadering, omdat ik slechts op hoofdlijnen inzicht heb in de werkzaamheden die je uitvoert.

  De achtergrond van je vraag vind ik interessant. Je zegt dat je soms het idee hebt dat je weinig overhoudt in vergelijking tot je omgeving. Uit onderzoek blijkt dat de tevredenheid van mensen over hun salaris afhangt van het salaris dat de mensen in hun omgeving ontvangen. De hoogte van het salaris leidt in veel gevallen niet direct tot een hogere mate van tevredenheid. Dat zien we in verschillende sectoren terug, ook in de sector waarin jij werkzaam bent.

  Uit onderzoek dat wij specifiek uitvoeren in jouw sector, zien we dat salaris niet eens in de topdrie van meest belangrijke aspecten in het werk wordt ervaren. Feedback is daarentegen een van de belangrijkste aspecten die leiden tot een hogere tevredenheid. Jij geeft aan dat je vindt dat je soms weinig feedback ontvangt. Dat is jammer, want waardering en feedback zijn absoluut aspecten die invloed hebben op de werktevredenheid.

  Daarnaast zien we specifiek in jouw sector ook dat sfeer, uitdaging en ontwikkelmogelijkheden in het werk als belangrijk worden ervaren. Op basis van de informatie die je geeft, concludeer ik dat je in de tweeënhalf jaar dat je bij je huidige werkgever werkzaam bent al na een jaar een nieuwe functie hebt gekregen. De aanname die ik daarmee doe is dat er mogelijkheden tot ontwikkeling zijn.

  Ik adviseer je om met je leidinggevende in gesprek te gaan en te melden dat je het prettig zou vinden om frequenter feedback te ontvangen over je functioneren en over de mogelijkheden daarbij die eventueel tot salarisverhoging zouden kunnen leiden.’

  Mediaanniveau

  Ron Peters, FNV: ‘In de praktijk kunnen compliance engineers verantwoordelijk zijn voor het opstellen van procedures en protocollen om te zorgen dat producenten in hun processen, systemen en producten voldoen aan overheids- en sectorale c.q. bedrijfsvoorschriften en regels. Daarnaast kunnen zij verantwoordelijk zijn voor het toetsen of processen en systemen voldoen aan de gestelde eisen. En op basis hiervan kunnen zij met verbetervoorstellen komen. Ze onderhouden daartoe contacten met zowel hogere managementlagen als lagere staf- en uitvoerende medewerkers.

  Ze verzorgen noodzakelijke informatie en voorlichting voor ontwerp- en productieafdelingen en zijn betrokken bij scholing. Daarbij gaat het zowel om het onder de aandacht brengen van bestaande eisen die aan product- en processpecificaties moeten worden gesteld als om nieuwe relevante voorschriften en regels die van invloed kunnen zijn op producten en processen. Ook kunnen ze verantwoordelijk zijn voor het correct registreren van data en verzorgen van vereiste rapportages. Het gaat om functies van tenminste hbo-niveau (farmacie, biotechnologie, informatica etc.), maar wo-bachelorniveau of ook wo-master is ook denkbaar, afhankelijk van de verantwoordelijkheden.

  Je werkt in de farmaceutische industrie en bent verantwoordelijk voor het opstellen van validatieprotocollen en het uitvoeren van studies en daarover rapporteren. Ik schat jouw functie in op tenminste hbo+-niveau. Op fulltimebasis verdien je inclusief 8 procent vakantietoeslag ruim 35.500 euro bruto per jaar.

  In de algemene markt in Nederland wordt in cao’s voor functies op het niveau van uw functie op mediaanniveau (de helft betaalt meer, de helft minder) bij 40 uur per week inclusief 8 procent vakantietoeslag en eventuele dertiende maanden tussen 39.000 en 45.000 euro voor starters en tussen de 55.000 en 65.000 euro voor werknemers met vele jaren ervaring betaald. Afhankelijk van de precieze inhoud en niveau van het werk. In de industriële markt is de mediane beloning nog enkele duizenden euro’s hoger. Met anderhalf jaar ervaring in uw functie zou jij dus al gauw zo’n  40.000 euro per jaar mogen verwachten, ofwel ruim 3.000 euro bruto per maand. Daar zit jij met jouw salaris duidelijk onder.

  Vraag eens bij HRM/Personeelszaken na met welke cao jouw bedrijf te maken heeft. En kijk vervolgens in de cao naar de artikelen over functie-indeling en beloning. In welke schaal is jouw functie ingedeeld en welke beloning hoort daarbij volgens de cao? Ben jij het eens met die indeling of denk jij dat de functie hoger zou moeten worden ingedeeld en dus beloond? Als je dat laatste denkt, kun je gebruikmaken van de bezwaarprocedure functie-indeling die in de cao is geregeld (als het goed is). Maar natuurlijk kun je ook eerst eens in een goed gesprek met je eigen leidinggevende jouw beloning en perspectief op verdere ontwikkeling in het werk en bijbehorende beloning bespreken. Succes!’

 • 3D-geprinte betonnen fietsbrug in gebruik genomen

  bron: Engineeringnet.nl, 18-10-2017

  ’s Werelds eerste volledig 3D-geprinte, voorgespannen betonnen fietsbrug ter wereld is onlangs geopend. De 3D-brug werd deze zomer geprint in het lab van de TU Eindhoven.

   

  De brug is het eerste echte civieltechnische project waarin is gekozen voor 3D-printen van beton. De brug is 8 meter lang (overspanning van 6,5 meter) en 3,5 meter breed.

  Omdat het de eerste brug is in zijn soort, hebben de bouwers de brug een paar weken terug beproefd door er een last van vijf ton op te plaatsen. Dat is veel meer dan de echte last die de brug gaat dragen.

  De brug moet voldoen aan alle gangbare vereisten en is ontworpen om dertig jaar lang dienst te doen. Naar verwachting zullen elke dag honderden fietsers over de brug gaan. Hij is onderdeel van het project Noord-Om, dat voorziet in de aanleg van een nieuw stuk rondweg bij Gemert.

  Een belangrijk detail dat de onderzoekers van de TU/e voor elkaar kregen, is dat ze een methode hebben ontwikkeld om stalen wapeningskabel te incorporeren, terwijl het beton wordt geprint. De wapening is het equivalent van de wapeningsnetten in conventioneel beton. Dit vangt de trekspanningen op, want beton zelf kan weinig trekspanning aan, maar staal juist wel.

  Een van de voordelen van geprint beton is dat veel minder beton nodig is, doordat de betonprinter alleen daar beton neerlegt waar het nodig is. Elementen van geprint beton zullen daardoor in het algemeen hol zijn.

  Bij conventioneel beton wordt een bekisting volgestort met beton, waardoor het massief is, en dus meer beton vergt. Dat leidt tot meer CO2-uitstoot, doordat meer cement nodig is, en bij de productie van cement komt veel van dit broeikasgas vrij.

  Een ander voordeel van betonprinten is vormvrijheid. De printer kan elke vorm maken, met kleine details, terwijl conventioneel beton veelal plomp is doordat de vorm bepaald wordt door de mogelijkheden van bekisting. Bovendien wordt de tijd bespaard van het bouwen en afbreken van de bekisting en het vlechten van de wapeningsnetten. De onderzoekers denken dan ook dat betonprinten uiteindelijk veel sneller is dan beton storten.

  Met de kennis die in het project is opgedaan, kunnen de onderzoekers nog grotere structuren ontwerpen en realiseren. Hun benadering is dat ze elementen printen en die daarna samenvoegen tot een groter geheel. Hierdoor kunnen ze structuren maken die groter zijn dan de afmeting van de printer

 • VDL Groep neemt Kaal Masten over

  bron: engineeringnet.nl, 03-10-2017

  VDL Groep heeft alle aandelen van Kaal Masten uit Oss overgenomen. Alle ongeveer 125 medewerkers zijn onderdeel van de overname. Een overnamebedrag werd niet bekend gemaakt.

   

  Het bedrijf gaat verder onder de naam VDL Mast Solutions. Het ontwerpt, produceert en plaatst kwalitatief hoogwaardige masten in binnen- en buitenland.

  Hun productportfolio is zeer divers: van verlichtingsmasten, afspanmasten voor bovenleidingen, zendmasten, cameramasten tot masten ten behoeve van snelwegreclame en andere reclamezuilen.

  Het bedrijf werkt met recyclebaar staal en een duurzame coating. Daarmee kunnen de onderhoudskosten worden gereduceerd en kan de levensduur van de masten worden verlengd. Deze masten zorgen onder andere voor goed verlichte straten waardoor we ons veilig kunnen verplaatsen, of sportvelden waar ook ’s avonds een wedstrijd goed te volgen is.

  Het bedrijf beschikt over expertise in verschillende disciplines: van ontwerp tot en met productie, van coating tot en met het transporteren van masten en van plaatsing tot en met inspectie van de mast.

  Ger Stappers (57) werd benoemd tot directeur van VDL Mast Solutions. Stappers is afkomstig van VDL Parree in Sevenum, waar hij 28 jaar gewerkt heeft

 • Zandmotoroplossing beschermt Engelse Bacton Gas Terminal

  bron: Engineeringnet.nl, 12-09-2017

  De Bacton Gas Terminal en inwoners van de omliggende dorpen in het Engelse Norfolk profiteren van de kennis en ervaring met Royal HaskoningDHV's ontwerp voor de eerste zandmotor

   

   Met deze duurzame oplossing voor kusterosie wordt 1,5 miljoen kubieke meter zand langs de kust opgespoten als bescherming voor een 5 km lange kuststrook.

  Langdurige kusterosie zorgt voor kaalslag van de stranden in het gebied, waardoor kliffen en zeeweringen bloot komen te liggen. De urgentie van het project werd nog eens benadrukt door de zware stormen in 2007 en 2013 die aanzienlijke erosie van de kliffen en overstromingen veroorzaakten.

  In het gebied liggen de voor Groot-Brittannië essentiële Bacton Gas Terminal, geëxploiteerd door Shell en Perenco, en enkele dorpen. Het project is een publiek-private samenwerking tussen de Bacton Gas Terminal en het North Norfolk District Council (NNDC). Deze laatste is ook de beheerder.

  Jaap Flikweert, Flood Resilience Leading Professional bij Royal HaskoningDHV: "Bij dit initiatief werken we samen met Britse partners om de Nederlandse Zandmotor te vertalen naar een compleet andere context. We maken gebruik van de natuurlijke energie van de zee om het zand te verspreiden. Dat maakt deze oplossing betaalbaar en versterkt de natuurlijke kustlijn zonder permanente sporen na te laten."

  Het zandvolume dat in Bacton wordt gebruikt, is ongeveer gelijk aan 200 voetbalvelden bedekt met een laag van 1 meter zand. Het zand zal uit bestaande goedgekeurde zandwinningsgebieden komen. << (Guy Leysen) (infographic: Royal HaskoningDHV)

  Over de Zandmotor
  De eerste Zandmotor, die in 2011 aan de Nederlandse kust is ingezet, biedt een effectieve oplossing voor zachte kustverdediging en maakt gebruik van natuurlijke processen. Een groot zandvolume wordt op één locatie aangebracht, van waaruit het zand door middel van stroming en golven over een groter deel van de kust wordt verspreid

 • Aantal techniekstudenten groeit!

  bron: Techniekpact.nl, 28-06-2017

  Sinds 2013 stijgt het aantal jongeren dat een technisch profiel of studie kiest gestaag. De werkloosheid onder technici is afgenomen en meer afgestudeerden met een technische opleiding kiezen voor..... Lees verder op www.installatie.nl

 • Tekort aan techneuten wereldwijd probleem

  bron: Nu.nl, 23-06-2017

  AMSTERDAM – Een meerderheid van de ondernemers wereldwijd ziet een tekort aan technische vakkrachten als een bedreiging van de productiviteit en de toekomstige groei en winstgevendheid.

  Dat stelt adviesbureau Grant Thornton dinsdag in een rapport, waarvoor 6.400 'zakelijke leiders' in 44 landen werden ondervraagd.

  Zo'n 61 procent van de organisaties uit de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) en 65 procent van de bedrijven in de G7 van grootste economieën maakt van een tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten.

  Dat tekort is het grootst in Vietnam (86 procent van de bedrijven), Denemarken (84 procent), Zuid-Afrika, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten (allen 83 procent) en Canada (80 procent).

  Ook Nederlandse bedrijven (76 procent) zien een gebrek aan technisch personeel. Onvoldoende jaren werkervaring (65 procent) en onvoldoende kwalificaties (62 procent) zijn de andere twee grootse beperkingen voor Nederlandse organisaties.

  Bijna vier op de tien bedrijven wereldwijd heeft volgens de onderzoekers überhaupt moeite om geschikte mensen voor zijn organisatie te werven.

 • Cao Metaal en Techniek akkoord voor FNV leden is akkoord

  bron: Brenda Heidinga, 08-06-2017

  De leden van de FNV hebben ingestemd met de cao Metaal & Techniek. Het door de FNV voorgestelde generatiepact wordt daarmee van kracht.

   

  Maar liefst tweeduizend jongeren krijgen door het pact een echte baan en een toekomst in de techniek. De sector is daarmee aantrekkelijker geworden voor nieuwe talenten die hun technische beroep in de metaal willen uitoefenen. Ouderen krijgen de gelegenheid om minder te werken Lees verder op de website van FNV

 • Vattenfall's vehicle fleet to go green

  bron: dw.com, 06-02-2017

  Swedish utility Vattenfall has announced it will replace all its vehicles by electric cars over the next five years. The company noted the measure was required to become "climate-neutral" by 2050.

 • Waterstof als brandstof in gascentrales heeft voordelen

  bron: Technisch Weekblad, 27-01-2017

  ‘Gasturbines in het duurzame energiesysteem’, zo luidde de titel van de intreerede, die prof.dr.ir. Sikke Klein, verbonden aan de leerstoel Gasturbines for Power Generation op 20 januari jongstleden aan de TU Delft hield. Blijven elektriciteitscentrales met gasturbines ook in de toekomst een belangrijke rol spelen in onze elektriciteitsvoorziening? Bijvoorbeeld als decentraal systeem om flexibel in te springen als er zich grote stroomstoringen voordoen. Een vraagstuk dat plotseling erg actueel is geworden door de recentelijke stroomstoring waarbij 360.000 huishoudens in de regio Amsterdam zonder elektriciteit kwamen te zitten en waarbij het landelijke treinnet de hele dag hiervan nog grote hinder ondervond.

 • Wie een technische opleiding afrondt, is straks verzekerd van een baan

  bron: Nieuwsblad Geldermalsen, 26-12-2016

  Interessant weetje voor leerlingen uit groep 8 die een middelbare school gaan kiezen: wie een technische opleiding afrondt, is straks verzekerd van een baan. Hoe je dat doet en of techniek iets voor jou is, vertellen de docenten van openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg tijdens de open dagen op 20 en 23 januari.
 • Bedrijven investeren 140 miljoen in technisch onderwijs

  bron: nu.nl, 21-12-2016

  Bedrijven gaan 140 miljoen euro investeren in technisch onderwijs en het kabinet verdubbelt dat bedrag. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag bekendgemaakt.

  Een jaar nadat werkgevers, werknemers en onderwijsorganisaties het techniekpact sloten met regionale overheden en het kabinet...  Lees verder op nu.nl

 • Boskalis ziet druk op olie maar kansen door windenergie

  bron: Duurzaam bedrijfsleven, 11-11-2016

  Baggeraar en maritiem bedrijf Boskalis ziet markt voor offshore olie en gas krimpen. Windenergie opent de deur naar nieuwe omzet.

  Dat meldt het bedrijf bij de presentatie van tussentijdse cijfers .. Lees verder op DuurzaamBedrijfsleven.nl

 • Vattenfall blaast record voor goedkoopste windstroom weg

  bron: NU.nl, 09-11-2016

  Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, gaat de stroom van een gepland windpark in de Baltische zee verkopen voor een recordbedrag van 4,9 eurocent per kilowattuur.

  Dit is vooralsnog de goedkoopste stroom uit aflandige windmolens ter wereld. Lees verder op NU.nl...

 • Nederlandse bouw trekt harder aan dan gemiddeld in EU

  bron: NU.nl, 19-10-2016

  Na de diepe crisis trekt de Nederlandse bouw harder aan dan gemiddeld in de Eurozone. Zo blijkt uit de gepubliceerde cijfers van Eurostat.

  Vergeleken met augustus 2015 lag de bouwproductie in ons land 13,6 procent hoger,  dat is veel meer dan de gemiddelde groei van 0,9 procent voor de eurozone als geheel op jaarbasis. 

  De Nederlandse bouw is ruim over het productiedieptepunt heen van begin 2013. Toch is het niveau van voor de crisis nog niet bereikt.

  Bron: NU.nl

 • Topfunctionarissen staalindustrie manen Brussel tot actie

  bron: NU.nl, 17-10-2016

  Bijna zestig topfunctionarissen uit de Europese staalindustrie willen dat Brussel met snellere en effectievere maatregelen komt om de dumping van Chinees staal op de Europese markt tegen te gaan.

  Aldus vermeld in hun open brief aan Europese regeringsleiders. Lees het volledige artikel verder op NU.nl 

 • Nederland lid Mission Innovation

  bron: Rijksoverheid, 05-10-2016

  Twintig vooraanstaande industrielanden kondigden tijdens de Klimaattop in Parijs Mission Innovation aan. Een internationale coalitie van landen die binnen vijf jaar hun publieke investeringen in energie-innovatie willen verdubbelen.

  Nederland is met unanieme instemming van de huidige leden toegelaten als nieuw lid. Door toetreding kan Nederland ook gaan profiteren van extra private middelen. Een groep private investeerders zoals Bill Gates stelt deze beschikbaar voor onder andere schone energie en energiebesparing. Lees hier het volledige persbericht van Rijksoverheid

 • Eneco bouwt aan netwerk met honderden Powerwalls

  bron: Eneco, 30-09-2016

  Thuisbatterijen gaan een belangrijke rol spelen in het balanceren van het (inter)nationale stroomnet. Dat is het uitgangspunt van CrowdNett, een nieuwe dienst die Eneco met hulp van Tesla, SolarEdge en Ampard vanaf vandaag aanbiedt.

  Het aanbod van en de vraag naar stroom op het elektriciteitsnet moet 24 uur per dag in evenwicht zijn. Lees hier het volledige bericht van Eneco.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante vacatures?

Contactgegevens

Bezoekadres

Televisieweg 15A
1322 AC Almere

Postadres

Postbus 49
3890 AA Zeewolde
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL29 ABNA 0598 6573 63
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?