Technisch nieuws

 • Techniek is de toekomst, bezoek de open dagen!

  bron: ABC Professionals, 22-01-2018

  Kies jij de juiste opleiding? Wil jij goede kans maken op de arbeidsmarkt? Kies voor de techniek want de techniek is de toekomst!

  Techniek is overal. Denk niet alleen aan de bouw en industrie maar achter veel alledaagse dingen speelt techniek een grote rol. De techniek ontwikkeld razendsnel en is heel divers. Er is een groot tekort aan vakmensen in de techniek dus de kansen op de arbeidsmarkt zijn groot. Laat je goed informeren en bezoek met je ouders een open dag en ontdek welke richting bij jou past!

  Hieronder vind je een aantal interessante open dagen die je zou kunnen bezoeken.

   

  TechNet Eemland

  Op donderdag 25 januari 2018 kunnen jongeren tussen de 12 en 16 jaar de veelzijdigheid van techniek ontdekken bij Techniek is jouw toekomst. Kom langs en neem je ouders mee! Er zijn workshops over productietechnologie in de metaal, bouw, installatie- en elektrotechniek, mobiliteit, transport en logistiek, zorg, robotica, domotica, laboratorium- en procestechniek, ict en techniek, grafisch ontwerpen, virtual reality en nog veel meer. Gratis entree. Kijk hier voor meer informatie.

   

  De Techniek Academie Harderwijk

  25 januari, 6 maart en 19 april bij Techniek Academie Harderwijk

  8 februari 18:45-20:30, Een open avond bij het toonaangevende bedrijf Qimarox!

  Kijk op detechniekacademie.nl voor meer informatie.

   

  NS

  Techniek Inhousedag Watergraafsmeer, donderdag 25 januari. (voor derde- of vierdejaars technische student en evt. net afgestudeerden op hbo- of wo-niveau), aanmelden verplicht. 

  NS TechniekFabriek locatie Amsterdam - donderdag 15 februari

  NS TechniekFabriek locatie Zwolle - donderdag 22 februari

   

  Overige

  Tetrix Techniek - Zaandam 24 januari en 21 maart, Heerhugowaard 15 februari, Den Helder 20 februari

  Techniekcollege Zuid Limburg - 27 januari en 24 februari

  School voor Techniek Amersfoort - zaterdag 3 februari

  Techniek College Rotterdam - Vrijdag 9 maart

  HAN, Techniek en Life Sciences - zaterdag 10 en 17 maart en 2 juni.

   

   

   

   

 • Zwembadwater Den Hommel verwarmd door nanotechnologie

  bron: NU.nl, 22-01-2018

  Op het dak en de gevel van zwembad Den Hommel is een HONE systeem geplaatst, waarmee elektriciteit wordt opgewekt en het zwembadwater wordt verwarmd. Het systeem is een primeur in Nederland.  

  De omvang en de grootte van de installatie is 400 m2 paneeloppervlak. Lees verder op NU.nl

 • Grote onderhoudsoperatie aan bruggen en tunnels in Nederland

  bron: Rijkswaterstaat, 17-01-2018

  Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft 17 januari 2018 in Rotterdam het startsein gegeven voor een grote onderhoudsoperatie die de bestaande infrastructuur in Nederland de komende decennia zal verjongen, vernieuwen en verduurzamen.

  De noodzaak voor deze aanpak is groot omdat veel bruggen en tunnels zijn aangelegd vanaf de jaren 50 en nu het einde van hun levensduur naderen. Ook zorgt de toenemende leeftijd van de objecten ervoor dat de kans op storingen toeneemt. Lees verder op de website van Rijkswaterstaat..

 • Primeur in Olympisch Stadion: een ijsbaan op windenergie

  bron: NUON, 17-01-2018

  De Coolste Baan van Nederland, de openlucht-ijsbaan die 18 januari opent in het Olympisch Stadion, wordt mede mogelijk gemaakt dankzij windenergie.

  Nuon zorgt ervoor dat de 400 meter lange ijsvloer, waarop in maart de ISU WK Allround is gepland, op een stabiele vriestemperatuur wordt gehouden met de duurzaam opgewekte energie. Lees verder...

 • Innovaties Urban Mining geven boost aan circulaire economie

  bron: Duurzaam Bedrijfsleven, 15-01-2018

  Urban Mining Corp gebruikt een innovatieve techniek om hoogwaardige grondstoffen uit plastic afval te produceren. Een demo-installatie, waarin magnetische vloeistof verschillende soorten plastic scheidt, draait inmiddels volledig.

  Er wordt ook hard gewerkt aan een vervolgtechnologie: het op kleur scheiden van plastics. Lees verder op de website van Duurzaam Bedrijfsleven.nl

 • Grootste waterelektrolyse-unit van Europa gepland in Chemie Park Delfzijl

  bron: Duurzaam Bedrijfsleven, 09-01-2018

  AkzoNobel’s Speciality Chemicals en Gasunie New Energy onderzoeken mogelijkheden om een 20 megawatt waterelektrolyse-unit te bouwen voor de opwekking van groene waterstof uit duurzame stroom op het Chemie Park Delfzijl.

  De waterstof zal worden ingezet voor de verduurzaming van de chemische industrie, energievoorziening en voortuigen. Lees verder op DuurzaamBedrijfsleven.nl

 • In de luchtvaart blijft heel veel innovatie liggen

  bron: Volkskrant, 08-01-2018

  Bij luchtvaart komt heel wat geavanceerde techniek kijken. Ironisch genoeg is het ook een sector waarin de innovatie erg traag gaat. Terwijl dat juist nu hard nodig zou zijn.

  Vernieuwende ideeën genoeg om de luchtvaart duurzamer en klimaatvriendelijker te maken, zegt lucht- en ruimtevaartingenieur Joris Melkert van de TU Delft. Maar... Lees het volledige artikel op Volkskrant.nl.

 • Rijkswaterstaat met elektrische wagens op weg

  bron: Rijkswaterstaat, 08-01-2018

  Rijkswaterstaat heeft met de aanschaf van 100 nieuwe elektrische personenauto’s een grote stap gezet in het verduurzamen van haar wagenpark. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gaf op 8 januari 2018 het startschot voor het vervangen van 100 oude dieselauto's door elektrische.

  Rijkswaterstaat is het eerste rijksonderdeel dat grootschalig elektrische personenauto's in gebruik neemt.  Lees verder...

 • Duurzamere brandstof dankzij… bier?

  bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl, 04-01-2018

  Chemici van de University of Bristol hebben de eerste stappen gezet in het maken van een duurzamere brandstof dan benzine. Bier speelt daarin een sleutelrol.

  Een duurzamer alternatief voor benzine dat momenteel vaak gebruikt wordt, is bio-ethanol. Dit is echter geen ideale vervanger, stelt de universiteit. Zo werkt de biobrandstof corrosief voor motoren en heeft deze een lagere energiedichtheid dan conventionele benzine.

  Een beter alternatief is de biobrandstof butanol, die een hogere energiedichtheid heeft en niet schadelijk is voor motoren. Het blijkt echter lastig en duur om deze brandstof uit duurzame bronnen te maken. Lees verder op DuurzaamBedrijfsleven.nl.

 • Zonne-energieproductie in Nederland steeg in 2017 met 40 procent

  bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl, 02-01-2018

  Er werd in 2017 fors meer duurzame energie opgewekt dan in 2016. Zo steeg de zonne-energieproductie met maar liefst 40 procent, dankzij een forse toename van het aantal zonnepanelen in Nederland. De windenergieproductie ging met 30 procent omhoog.

  In 2017 werd er 2.100 gigawattuur aan zonne-energie opgewekt. In 2016 was dat nog 1.500 gigawattuur. Windmolens stonden in 2017 garant voor een duurzame energieopwekking van 10.900 gigawattuur, terwijl dat in 2016 nog 7.900 gigawattuur was. Lees verder op DuurzaamBedrijfsleven.nl.

 • Grote bouwbedrijven introduceren uniforme poortinstructie voor meer veiligheid op bouwplaats

  bron: BAM Infra, 20-12-2017

  In 2018 worden de veiligheidsinstructies bij het betreden van bouwplaatsen in Nederland gestandaardiseerd door invoering van een Uniforme Poortinstructie, zo maken de leden van de Governance Code “Veiligheid in de Bouw” (GCVidB) vandaag bekend. Het doel hiervan is de veiligheid op de bouwplaats te verhogen.

  De Uniforme Poortinstructie wordt door alle leden van de Governance Code gesteund en ingevoerd en heeft als uiteindelijk doel dat het voor de 500.000 mensen in Nederland die bouwplaatsen betreden helder is van welke risico’s zij zich bewust moeten zijn. Lees verder..

 • Nuon en AkzoNobel tekenen innovatief leveringscontract

  bron: NUON.com, 15-12-2017

  Nuon gaat flexibele energie leveren aan AkzoNobel locaties in Nederland, als onderdeel van een stroomleverovereenkomst van 1,5 TWh per jaar. 

  Deze overeenkomst biedt AkzoNobel mogelijkheden om de voordelen te benutten van flexibiliteit in chemische productie en de eigen elektriciteitsopwekking.Lees verder op NUON.com.

 • Gelderland investeert in vakmanschap

  bron: Techniekpact.nl, 13-12-2017

  Provincie Gelderland stimuleert onderwijs en ondernemers om meer vakmensen op te leiden voor de industrie van de toekomst.

  De industrie verandert razendsnel door digitalisering en robotisering. Dit vraagt andere vaardigheden van vakmensen. Lees meer over de geplande investeringen op Techniekpact.nl.

 • Tekort aan technisch personeel houdt tot minimaal 2024

  bron: Nieuws.nl, 07-12-2017

   
   
   

  Werkgevers moeten nog zeker zes jaar rekening houden met nijpende tekorten aan geschoold personeel voor vooral technische beroepen. Ook in de gezondheidszorg en het onderwijs zijn grote knelpunten te verwachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

  Vooral de groei in de bouw voedt de vraag naar technisch geschoold personeel. Ondanks de groeiende toestroom van gediplomeerden, blijft het aanbod achter. ,,Dit heeft er deels mee te maken dat lang niet alle technisch gediplomeerden een baan zoeken in de techniek”, aldus onderzoeksleider Didier Fouarge. Lees verder op Nieuws.nl

 • 3 nieuwe windparken voor Vattenfall

  bron: Technisch Weekblad, 05-12-2017

  Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall plaatst een megabestelling voor windturbines voor drie windparken tegelijk bij Siemens Gamesa.

  Het gaat om een order van € 1,7 miljard voor 113 turbines met een totaal vermogen van bijna 1 GW. Lees verder op Technisch Weekblad.

 • CGI en Eneco zetten eerste stap naar decentrale energiehandel met blockchain

  bron: CGINederland.nl, 30-11-2017

  Tijdens de opening van het Rotterdamse fieldlab voor blockchain technologie in september jl. ontvingen CGI en Eneco een cheque van 50.000 Euro voor het ontwikkelen van een blockchain applicatie voor handel in warmte. 

  Het betreft een speciale subsidie voor blockchain toepassingen die een decentraal energienetwerk én daarmee de energietransitie weer een stap dichterbij brengen. Lees verder op de website van CGI.

 • Komende twaalf jaar 120.000 vacatures in techniek

  bron: NU.nl, 16-11-2017

  De technologische industrie in Nederland schreeuwt om nieuwe mensen. 

  Volgens het Economisch Bureau van ING heeft de sector de komende twaalf jaar 120.000 vacatures die vervuld moeten worden als de techindustrie een bepalende rol wil blijven spelen in de groei van de Nederlandse economie.Lees verder op NU.nl.

 • Proefinstallatie Universiteit Twente wint CO2 uit de lucht

  bron: Universiteit Twente, 31-10-2017

  Een nieuwe techniek, ontwikkeld door de Universiteit Twente, haalt op een efficiënte en goedkope manier CO2 uit de omgevingslucht. Het gewonnen CO2wordt gebruikt bij de kweek van algen, de nieuwe grondstof voor voeding en chemie, maar is ook toepasbaar in een gesloten cyclus om energie uit wind en zon op te slaan.

  De nieuwe proefopstelling haalt het CO2 uit de omgevingslucht, niet specifieke uit rookgassen, met een capaciteit gelijk aan vier flinke bomen die elk op 50 vierkante meter staan. Lees verder op Utwente.nl

 • Nutsvoorzieningen vertragen nieuwe woningen: ‘probleem wordt almaar groter’

  bron: cobouw, 24-10-2017

  Boze kopers en gefrustreerde woningbouwers: nieuwe woningen lopen steeds vaker vertraging op door problemen met aansluitingen op gas, elektriciteit, water en internet. Zicht op beterschap is er niet. 

  In grote delen van Nederland zien bouwers en leveranciers het misgaan. “Het is topdrukte en het barst van de aanvragen. En het probleem wordt almaar groter”, zegt Wilco Nap, manager procesmatige aansluitingen bij Stedin, leverancier van gas en elektriciteit.Lees verder op Cobouw.nl

 • Wereldprimeur: eerste 3D-geprinte fietsbrug in gebruik genomen

  bron: NOS.nl, 18-10-2017

  ’s Werelds eerste volledig 3D-geprinte, voorgespannen betonnen fietsbrug ter wereld is in gebruik genomen. De 3D-brug werd deze zomer geprint in het lab van de TU Eindhoven.

  "De brug is niet heel groot, maar is wel helemaal uit een printer komen rollen. Dat maakt hem uniek", zegt Theo Salet van de Technische Universiteit Eindhoven, die de brug de afgelopen drie maanden samen met BAM Infra bouwde.

  Bekijk het volledige artikel inclusief een filmpje op NOS.nl

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante vacatures?

Contactgegevens

Bezoekadres

Televisieweg 15A
1322 AC Almere

Postadres

Postbus 49
3890 AA Zeewolde
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL29 ABNA 0598 6573 63
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?