Mark is projectmanager bij Vattenfall.

Mark is projectmanager bij Vattenfall.

Mark werkt sinds 2018 in dienst bij ABC Professionals als projectmanager bij verschillende opdrachtgevers. Op het moment is Mark werkzaam als projectmanager bij Vattenfall in de regio Rotterdam-Leiden.

Het interview wordt gestart met de vraag wat de (voor)opleidingen van Mark zijn. Mark vertelt dat hij, nadat hij het atheneum heeft afgerond, bedrijfseconomie is gaan studeren aan de KUB (Katholieke Universiteit Brabant), accentprogramma strategisch management. Daarnaast heeft Mark diverse opleidingen gedaan op het gebied van veiligheid en projectmanagement.

Op de vraag hoe Mark tot zijn opleiding en beroepskeuze is gekomen vertelt hij dat zijn vader met zijn drie broers een aannemingsbedrijf (Westerlo BV en Westerlo Boringen BV) had. Zij deden alles op het gebied van kabels en leidingen, wegenbouw, rioleringen en boringen (zowel horizontaal- als verticale boringen). In de vakanties en vrije weekenden moest Mark als kind al vroeg mee om “het vak” te leren. De liefde voor het vak is Mark dus al heel vroeg met de paplepel ingegoten!

Mark is in 1997 begonnen in het familiebedrijf op de administratie. Daarna heeft Mark enige tijd op de KAM (Kwaliteit Arbo en Milieu)-afdeling gewerkt om vervolgens projectleider Distributie te worden. In laatstgenoemde functie hield Mark zich vooral bezig met de Synfracontracten. Synfra is een samenwerkingsverband tussen nutsbedrijven in Brabant en Limburg. Het samenwerkingsverband is bedoelt om gecombineerd nutsvoorzieningen aan te leggen met als doel om de overlast te beperken en de kosten zo laag mogelijk te houden. In 2002 werd het familiebedrijf verkocht aan Dura Vermeer en werd Mark unitmanager waarbij hij verantwoordelijk was voor de distributieactiviteiten in Zuid-Nederland. Met zichtbaar trots vertelt Mark dat hij destijds vele mooie projecten heeft gerealiseerd zoals:

 • Synfracontracten 5 en 6;
 • aanleg stadsverwarming voor mijnwater in Heerlen;
 • aanleg hogedruk gasleiding staal Ø400 voor NRE;
 • aanleg transportleiding water PVC Ø630 in Eindhoven voor Brabant Water;
 • herinrichten Van Ghentkazerne Rotterdam en verleggen kabels en leidingen;
 • aanleg transportleiding water gietijzer Ø500 voor Delta in Axel;
 • aanleg kabelroute voor windmolenpark in Zeeland;
 • aanleg diverse kabelroutes voor Enexis;
 • aanleg glasvezelnetwerk voor Breedband Helmond;
 • saneren huishoofd- en dienstleidingen gas voor Enexis in Brabant en Limburg;
 • saneren hoofd- en dienstleidingen water voor Waterleiding Maatschappij Limburg;
 • saneren hoofd- en dienstleidingen gas voor Joulz in Rotterdam;
 • solocontract Evides, aanleg waterleidingen en 24 uurs-storingsdienst 2e Maasvlakte.

In 2008 maakte Mark de overstap naar Visser & Smit Hanab in Heteren als operationeel manager. In die functie was Mark verantwoordelijk voor de combibestekken Veluwe en Achterhoek en later voor het Synfracontract in Zuid-Limburg.

In 2013 wilde Mark vanwege privéomstandigheden dichter bij huis gaan werken en werd hij bedrijfsleider bij a-Hak in Veghel. In die functie was Mark verantwoordelijk voor de aanleg openbare verlichting en sportveld- en terreinverlichting.

In 2015 werd Mark benaderd voor functie van bedrijfsleider bij Heijmans en wilde Mark weer de wereld van de kabels- en leidingen in. Mark werd weer verantwoordelijk voor het Synfracontract en solo Evidescontract. Daarnaast was Mark, samen met zijn team, verantwoordelijk voor het verleggen van alle kabels en leidingen van Parkstad Buitenring in  Zuid-Limburg.

Eind 2017 besloot Mark om voor zichzelf te beginnen. Mark vond dat het tijd was geworden om aan de andere kant van de tafel te zitten en inzicht te krijgen in het hele proces. Zijn eerste grote interim-opdracht was als projectleider stadsverwarming bij Eneco ( via ABC Professionals ) in Utrecht. Die opdracht zou 5 maanden duren maar uiteindelijk heeft Mark daar twee jaar gewerkt. Dit was overigens destijds ook het maximale termijn voor een ZZP-er bij Eneco. Na zijn tijd bij Eneco kon Mark meteen aan de slag als projectmanager bij Vattenfall waar Mark nu alweer ruim een jaar werkzaam is.

Op de vraag waarom Mark ZZP-er is hoeft hij niet lang na te denken. Mark vertelt dat hij graag onafhankelijk wil zijn en zijn eigen keuzes kunnen maken. Mark merkte dat het maken van eigen keuzes steeds lastiger werd, met name bij grote organisaties. Zoals hij al eerder had aangegeven, wilde Mark aan de andere kant van de tafel zitten. De aannemerswereld kende hij inmiddels wel. Mark was nieuwsgierig hoe de processen bij de diverse opdrachtgevers waren georganiseerd. Als ZZP-er kom je bij verschillende soorten opdrachtgevers en krijg je beter inzicht in de gehele keten.

Zoals eerder vermeld is Mark op dit moment werkzaam als projectleider bij Vattenfall. Mark vindt het erg interessant om bij Vattenfall te werken. Mark geeft aan dat Vattenfall één van de koplopers is in de energietransitie. Vattenfall heeft als missie om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie. Mark vindt het fantastisch om daaraan mee te werken!

Waarom werkt Mark graag in zijn huidige functie? Mark antwoord dat je als projectmanager contact hebt met veel belanghebbenden, die ieder zijn of haar eigen belang heeft. Mark vind het leuk om iedereen op dezelfde lijn te krijgen en zo gezamenlijk een mooi project te realiseren. Ook denkt Mark graag met de aannemers. Mark weet zelf uit ervaring hoe hard ze moeten werken om een beetje winst te maken. Mark is van mening dat opdrachtgevers ervoor moeten zorgen dat alles aan de voorkant goed is geregeld voor de aannemers! Iets wat Mark heel belangrijk vindt.

Naast dit heeft de functie van projectmanager nog veel meer voordelen. Mark geeft aan dat je veel vrijheid hebt hoe je de functie invult. Een aantal dagen vanuit huis werken gaat prima. Daarnaast bouw je steeds meer kennis en ervaring op over stadsverwarming en WKO en dat is toch volgens Mark toch de toekomst.

Waarom zouden jongeren voor de techniek moeten kiezen? Mark is daar duidelijk in, techniek is en heeft de toekomst. Mark is van mening dat hij en andere techniekers meer trots moeten zijn op het werk wat ze afleveren. Mark vindt het soms wel eens spijtig dat je het werk niet meer ziet als het klaar is en dat mensen alleen maar overlast ervaren gedurende de aanleg terwijl kabels en leidingen onmisbaar zijn voor onze maatschappij. Volgens Mark moet er meer reclame voor gemaakt worden. Wel zegt Mark dat je bij steeds meer bedrijven ziet dat ze steeds meer geld en energie steken om jongeren proberen te interesseren voor techniek. Vroeger was het heel anders. Als arbeiders nergens anders terecht konden gingen ze werken in de kabels en leidingen, ze werden “putjesscheppers”. Die tijden zijn gelukkig veranderd, het is tegenwoordig een mooie business met hoogwaardige techniek waarin goed betaald wordt!

Ondanks dat Mark ZZP-er is en eigenlijk overal aan het werk kan werkt hij via ABC Professionals, waarom is dat?

Mark zegt dat hij  via LinkedIn een interessant bericht tegenkwam van Kirsten Jonkers (senior projectmanager ABC Professionals) over een tijdelijke functie van projectleider Eneco. Het bericht was voor Mark dusdanig interessant dat hij contact opnam met Kirsten. En toen is het balletje gaan rollen.

Wat Mark ook belangrijk vindt is dat ABC Professionals een betrouwbare partij is. De mensen van ABC Professionals komen altijd hun afspraken na en denken graag met je mee. De contacten die Mark heeft met Kirsten en Anton van der Bij vindt hij super waardoor Mark het ook geen enkel probleem vindt om met ABC Professionals mee te denken. Mark heeft ook grote waardering voor de aandacht wat ABC Professionals heeft voor hun medewerkers. Er wordt altijd aan je gedacht met Sinterklaas, Kerst, je verjaardag en natuurlijk het jaarlijkse zomerfeest.

Een mooi inzicht in de functie van projectmanager bij Vattenfall waarbij duidelijk is geworden hoe veelzijdig en interessant deze functie is, ook voor een ZZP-er.  Dank je wel Mark voor je informatie en het beschikbaar stellen van je tijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?