Van kapper naar lasser?

bron: Vrouwen in de techniek, 14-06-2021

Van kapper naar Lasser

Van Kapper naar Lasser! Echt? Jazeker Willy Hofstra deed dit en dit is haar verhaal!

Willy Hofstra (43) is een vrouw die haar ‘mannetje’ wel weet te staan in een branche met veel mannen, de techniek. Ze werkt als lasser bij scheepsbouwer Feadship in Makkum waar ze onderdelen van superjachten aan elkaar verbindt. Hofstra vindt het helemaal niet lastig om met mannen te werken. ,,De mannen vinden het tof dat ze twee vrouwelijke collega’s hebben op de metaalafdeling. Maar ik heb wel eens bij een werkgever meegemaakt dat ik me als vrouw twintig keer meer moest bewijzen omdat ik geen piemel heb. Erg frustrerend dat sommigen denken dat vrouwen minder goede lassers zijn. Gelukkig laat ik me daardoor nooit van mijn stuk brengen.” 

Lasser Hofstra had nooit eerder nagedacht over een functie in de techniek. Drie jaar geleden werkte ze nog als kapster en medewerker in de gehandicaptenzorg. Door problemen met haar knie kwam ze echter in de bijstand terecht. Maar omdat ze liever haar eigen geld verdiende, vroeg ze de gemeente om hulp. Ze hadden een werk-leer-traject voor lassers in de aanbieding. ,,Ik dacht meteen: dat ga ik echt niet doen. Ik vond techniek op school al niet leuk. Maar ik besloot het toch te proberen. In de praktijk bleek het vak zo anders, veel leuker. Daarnaast was mijn begeleider zo enthousiast over het werk, dus toen ben ik er toch voor gegaan.” 

“Ik vond techniek op school al niet leuk. Maar ik besloot het toch te proberen”
Willy Hofstra

Interview door Sanne Wolters AD.nl

Vertel eens Willy, ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal? Ik ben een moeder van een tiener dochter en werk als lasser, maar ik heb niet mijn hele leven als lasser gewerkt. Vroeger ben ik kapper geweest en nadat ik door omstandigheden thuis kwam te zitten ben ik in aanraking gekomen met het omscholingstraject van de gemeente. Zij koppelde mij met Anton die werkt voor de DkD lasopleiding. Op het eerste gezicht dacht ik, dit is niet voor mij maar hij wist mij te raken door zijn gepassioneerde verhaal en nam me mee in de wereld van een lasser. “Door hem wist ik dat dit een vak was dat ik ontzettend leuk zou vinden!” 

Na mijn opleiding heb ik bij veel bedrijven mogen kijken doordat ik op uitzendbasis werkte. Hierdoor weet ik dat elk team anders is en het motiveert mij om ooit een keer teamleider lasser of zelfs een eigen baas te zijn.

 Ik ben erg benieuwd naar het verhaal van Anton en wat jou daarin inspireerde om de opleiding te doen? Anton verteld ontzettend gepassioneerd over zijn werk aan de lasopleiding. Hij heeft een groot hart en wilt graag helpen. Hij begrijpt mensen en heeft oog voor de talenten die iemand heeft. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en dat sloeg over op mij!

Wat doe je zoal als lasser op een dag? Ik ben samensteller Lasser, dit houdt in dat ik vanuit de werktekeningen de onderdelen aan elkaar las door middel van lasnaden. Begin van de dag Je begint samen met het bouw team en het las team. Je bespreekt alles door en gaat dan aan de slag. Gedurende de dag Doe je de voorbereidingen voor als het bouw team klaar is met het maken van de onderdelen en zorg je dat de onderdelen van, in dit geval het schip, aan elkaar worden gelast. Tussen door even een kop koffie en lunch, maar ik heb gedurende de dag veel contact met mijn collega’s. Per team is het verschillend of je even tussen alle taken door met elkaar kan praten. Dit ligt natuurlijk aan het bedrijf waarvoor je werkt en welke manager je hebt. Ik voel mij het prettigst als je af en toe even met een collega een praatje kan maken, dan heb je het leuker op de werkvloer en is het niet erg als je even moet blijven om een klus af te maken. Lassers heb je voor verschillende metalen. Ik heb gekozen om aluminium te lassen. Dit is een moeilijk product omdat het snel krom trekt en het is juist de kunst om het recht te houden. Hiervoor moet je secuur te werk gaan en dat vind ik echt tof als ik zie dat ik weer een mooi resultaat het afgeleverd. Voor dit werk is het belangrijk dat je heel secuur te werk gaat en dat ligt echt in mijn straatje! 

Hoe omschrijf jij de sfeer van de bedrijven waar jij werkt? Als je bij de bedrijven gaat werken waar ik werk, dan moet je met beide voeten op de grond staan. Er heerst een directe en amicale sfeer op de werkvloer. Ik ga lekker in de sfeer mee, maar er worden wel opmerkingen gemaakt die niet voor mij zijn en dan hou ik mij daar ook buiten of sta mijn mannetje wel. 😉 De andere kant is wel dat mannen ook op een andere manier naar mij toekomen. Ze vertellen mij persoonlijke dingen zoals over hun kinderen en gezin. Maar als er andere mannen bij zijn dan is dat ook gauw weer naar de achterkant verdwenen, ik weet niet wat dat is, het lijkt wel een beetje macho gedrag. Ik prik daardoorheen en vind het gezellig op de werkvloer, bij elk werk waar ik ben geweest bouw ik wel een leuk team om me heen en daar voel ik mij goed bij. 

Als jij een klas met scholieren zou kunnen inspireren, zoals jij je dochter inspireert, wat zou je dan vertellen? Pff… moeilijke vraag! Ik denk dat ik veel meisjes zou zeggen dat ze eens een kijkje moeten nemen. Ga naar opendagen van scholen en kijk wat er allemaal gedaan wordt. Of ga eens naar een open dag van een bedrijf en zie wat er allemaal op de werkvloer gebeurt. Ik vind mijn werk echt geweldig en als het kan laat ik zeker zien wat zo gaaf is aan anderen. Ik deel dan ook graag mijn werk met anderen en ik hoop zo nieuwe mensen te inspireren om zichzelf verder te ontwikkelen. Voor mij is het echt; als ik Anton zijn verhaal had gehoord toen ik op de mavo zat, dan weet ik zeker dat ik toen al voor lasser had gekozen. Ik wil mij ook echt hard maken voor meer vrouwen in de techniek, want het is echt leuk om er in te werken!      

 

 

Lees verder

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.

a href="https://www.abc-professionals.nl/contact">Contactgegevens

Bezoek- en postadres

Landdrostdreef 124, 10e etage
1314 SK Almere
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL49 INGB 0009 3183 16
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?