Uitzender Randstad: minder vraag naar personeel ( behalve bij ABC Professionals )

bron: RTL Nieuws , 25-07-2023

De markttrends die we in het tweede kwartaal hebben gezien, hebben zich begin juli voortgezet", zegt topman Sander van 't Noordende. Daarbij doelt hij onder meer op de lonen die overal flink zijn gestegen. Dat maakt het voor werkgevers lastiger om extra krachten aan te nemen.

Tegelijkertijd ziet de onderneming een schaarste aan talent en is het lastig voor Randstad om geschikte uitzendkrachten te vinden voor bedrijven.

Uitdagende markt

Van 't Noordende spreekt van 'uitdagende marktomstandigheden', maar wijst er ook op dat Randstad in de vergelijkbare periode vorig jaar juist 'recordresultaten' in de boeken zette. Toen profiteerde het bedrijf nog volop van het herstel van de economie na de coronacrisis.

Dat tezamen met een krappe arbeidsmarkt leidde ertoe dat werkgevers toen juist vaker hun toevlucht namen tot uitzenders als Randstad om het gehele wervingsproces voor hen te doen.

Omzet daalt 6 procent

In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 6 procent, tot een kleine 6,5 miljard euro. Vooral in Noord-Amerika zakte de omzet flink, met een min van 14 procent.

In Nederland zag Randstad de inkomsten 9 procent terugvallen, tot 799 miljoen euro. Dat was de grootste daling in de regio Noord-Europa. Het omzetverlies in Duitsland bleef door een aanhoudende vraag uit de auto-industrie beperkt tot 4 procent.

Maar er waren ook landen waar het beter ging, bijvoorbeeld in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in Latijns-Amerika zag Randstad de vraag naar uitzendkrachten aantrekken.

Nederland min 9 procent 

Ook directeur Jeroen Tiel van Randstad Nederland benadrukt dat de periode waarmee wordt vergeleken 'extreem positief' was als gevolg van het toenmalige herstel na de coronacrisis. "Met de omzetdaling van 9 procent zijn wij dus best tevreden", zei hij vandaag in de uitzending van RTL Z.

Krapte

Lees ook:

Krapte op de arbeidsmarkt: deze werkgever betaalt je studieschuld

Tiel benadrukt verder het verschil tussen de verschillende sectoren in het bedrijfsleven. "Zo laten transport en logistiek een afname zien, maar is er in de publieke sector en de gezondheidszorg een positieve ontwikkeling."

Onzekerheid

Tiel voorziet voor het komende halfjaar ziet een 'cocktail' van ontwikkelingen. "Ja, er is onzekerheid en zorg over een mogelijke recessie en krapte op de arbeidsmarkt, maar er zijn ook positieve ontwikkelingen in verschillende sectoren. We hebben een turbulente tweede halfjaar voor ons, maar zien het positief tegemoet."

Beleggers reageerden vanochtend aanvankelijk negatief op de kwartaalresultaten van het uitzendconcern. In het eerste half uur van de beurshandel zakte het aandeel Randstad met ruim 2,4 procent weg. Daarna werd het verlies echter vrijwel volledig weggewerkt; iets na 10 uur noteerde het aandeel een minnetje van 0,2 procent.

"De lonen zijn hoog, er is een gebrek aan handjes en de economie hapert. En volgens Randstad zet de trend zich in juli door, dus is er voorlopig geen herstel", vat beurscommentator Durk Veenstra de situatie samen. 

Lees verder

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.

Contactgegevens

Bezoek- en postadres

Landdrostdreef 124, 10e etage
1314 SK Almere
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL49 INGB 0009 3183 16
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?