Mkb-ondernemers krijgen steun bij verduurzaming.

bron: Rijksdienst voor ondernemend Nederland, 16-08-2021

Subsidie interessant voor u als ondernemer én als adviseur

De overheid wil mkb’ers met deze subsidie ondersteunen om te verduurzamen vanwege het Urgenda-vonnis en het Klimaatakkoord. De subsidie is dus interessant voor installatiebedrijven die zelf niet aan de Informatieplicht hoeven te voldoen qua energieverbruik maar toch hun bedrijfspand willen verduurzamen. Maar deze regeling is ook een stimulans voor zakelijke klanten die mogelijk uw ondersteuning als adviseur of installateur kunnen vragen.        

 

 

Energieadvies en ondersteuning maatregelen

Mkb-ondernemers met een laag energieverbruik kunnen deze subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Deze adviseur zoekt per bedrijf uit hoe je energie kunt besparen en de CO2-uitstoot te beperken van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering. Is isolatie nodig? Zijn zonnepanelen mogelijk? Of zonneboilers? Of is een warmtepomp een optie? Zijn installaties te combineren?

Ook op de bedrijfsvoering is vaak energiewinst te behalen. Denk aan koeling, keuken- of ICT-apparatuur en elektrische bedrijfswagens.
Mkb-ondernemers kunnen tevens subsidie aanvragen voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen, bijvoorbeeld door een accountant of projectleider in te schakelen voor het inkooptraject van de maatregelen en het regelen van financiering. Tachtig procent van het advies en de ondersteuning wordt door de overheid vergoed; twintig procent betaalt de Mkb-ondernemer zelf.

Bedrijven met hoog energiegebruik

Mkb-bedrijven met een hoog verbruik zijn wettelijk verplicht om energiebesparingsmaatregelen te nemen en moeten hierover rapporteren bij de gemeente of Omgevingsdienst. Hier zijn branche specifieke lijsten met erkende maatregelen (EML’s) met een terugverdientijd van 5 jaar of minder voor beschikbaar. Meer informatie over de Informatieplicht vindt u hier.

Aanvragen subsidie

Aanvragen van de subsidie kan van 1 oktober 2021 t/m 30 september 2022 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). De maximale subsidie is 2.500 euro per bedrijfspand.

Meer informatie over de Subsidie Verduurzaming MKB

Meer weten over de Subsidie Verduurzaming MKB? Bekijk meer informatie op de website van RVO.
Meer informatie over de rol van energieadviseur vind je hier.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.

a href="https://www.abc-professionals.nl/contact">Contactgegevens

Bezoek- en postadres

Landdrostdreef 124, 10e etage
1314 SK Almere
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL49 INGB 0009 3183 16
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?