Geen stroom voor nieuwe woningen deel Almere: gemeente 'vol ongeloof'

bron: , 17-11-2023

De gemeente Almere heeft vorige week vervelend nieuws gekregen van de netbeheerders, die over het elektriciteitsnet gaan. In een deel van de stad zijn geen nieuwe stroomaansluitingen mogelijk. Alles wat nu gebouwd wordt, of wat al een bouwvergunning heeft, kan doorgaan. Maar daar blijft het dan ook bij. Het stroomnet is namelijk vol. "De situatie is nog veel ernstiger en acuter dan gedacht."

 

Dat zegt wethouder van Omgevingsvergunningen in Almere, Alexander Sprong, tegen Omroep Flevoland. "We zijn geschokt en vol ongeloof", laat hij weten.

'Heel groot probleem'

Het was al wel bekend dat Almere, net als veel andere steden in Nederland, kampt met een vol stroomnet. "Nieuwe bedrijven of bedrijven die verhuizen en hun aansluiting hebben opgezegd kunnen al niet meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet", legt Sprong uit.

Maar de mededeling die vorige week kwam, maakt de situatie nijpend. "Nu ook de woningbouw wordt geraakt, heeft Almere een heel groot probleem."

Netbeheerders TenneT en Liander lieten vorige maand weten dat er vanaf 2026 geen ruimte is voor nieuwe woonwijken in delen van de Flevopolder. Vorige week kreeg Almere te horen dat voor een groot deel van de stad er per direct geen ruimte meer is voor het aansluiten van nieuwe woningen.

De netbeheerder benadrukt nu wel dat dat niet geldt voor bouwplannen waar al een vergunning voor is verleend.

Verschillende wijken

Het gaat om huizen in Almere Haven en delen van Almere Centrum, Stad Oost en Almere Buiten. Zij krijgen allemaal stroom van een onderstation waar volgens TenneT geen ruimte is voor nieuwe aansluitingen.

In interviewprogramma Z360 stonden we gisteren nog stil bij de problemen met het stroomnet. Hans-Peter Oskam van Netbeheer Nederland legde uit waarom duizenden bedrijven nog jaren op een wachtlijst blijven staan: 

Wethouder Sprong spreekt van een onacceptabele situatie, die zo snel mogelijk moet worden opgelost met al door het Rijk aangekondigde maatregelen en nieuwe 'out-of-the-box'-maatregelen. Het probleem met het stroomnet moet in Flevoland in 2029 helemaal verholpen zijn.

Ook Utrecht en Gelderland

Netbeheerders en demissionair minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) waarschuwden vorige maand niet alleen Flevoland, maar ook de provincies Utrecht en Gelderland. Zonder maatregelen zal de capaciteit op het stroomnetwerk er in 2026 helemaal in gebruik zijn. Dat kan leiden tot stroomuitval op piekmomenten

Jetten zegt nu in een reactie op de situatie in Almere dat het om een misverstand gaat. ''Maandag is er spoedoverleg met Tennet, Liander en Almere om ervoor te zorgen dat deze woningen gewoon worden aangesloten. Het stroomnet zit er vol en het piept en het kraakt in het hele land, maar het kan niet zo zijn dat deze woningen niet worden aangesloten."

Beter plannen

Jetten zegt dat het bij deze woningen in elk geval 'geregeld gaat worden'. "Het blijft voor de toekomst van belang dat gemeenten en netbeheerders een goede planning maken om problemen te voorkomen''. In het geval van Almere is volgens Jetten sprake geweest van onvoldoende communicatie van de netbeheerder met de stad Almere.

Ook demissionair minister Hugo de Jonge, verantwoordelijk voor volkshuisvesting, sprak vanochtend van een misverstand dat maandag wordt opgelost.

Tennet bevestigt dat er maandag gesproken wordt over de situatie en oplossingen. De netbeheerder noemt in een reactie het woord 'misverstand' niet. "We hebben het bericht van de gemeente Almere gezien waarin zij zich zorgen maken over het aansluiten van nieuwbouwwoningen op het elektriciteitsnet. We herkennen de urgentie die zij vragen om maatregelen te nemen zodat de woningbouw niet stokt. Liander gaat door met het aansluiten van nieuwbouwwoningen die nu worden gebouwd."

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.

Contactgegevens

Bezoek- en postadres

Landdrostdreef 124, 10e etage
1314 SK Almere
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL49 INGB 0009 3183 16
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?