Rondleiding in de biomassacentrale Lelystad

Geplaatst: 21-01-2022

Biomassacentrale in Lelystad

Woensdag 19 januari 2022 heeft collega Kirsten Jonkers een rondleiding gehad bij de biomassacentrale Vattenfall in Lelystad. Dit was op uitnodiging van Wim Elzinga, praktijkbegeleider bij Vattenfall en Leo van Strijland, technisch locatiebeheerder bij Vattenfall. Laatstgenoemde is zelfs voormalig medewerker van ABC Professionals.

Vattenfall is al vele jaren één van de grootste opdrachtgevers van ABC Professionals. Over verschillende locaties verspreid zijn veel techneuten van ABC Professionals aan het werk. Wij van ABC Professionals vinden het erg belangrijk om te weten waar onze techneuten werken. Als er dan een uitnodiging komt voor een rondleiding wordt een dergelijk kans dan ook enthousiast met beiden handen aangegrepen.

 

In de biomassacentrale in Lelystad wordt biomassa in de vorm van houtchips verkregen uit onderhouds- en snoeiwerk in de omgeving van Lelystad. De centrale is in 2000 in gebruik genomen en levert voldoende electriciteit en warmte voor 5.000 huishoudens.

De inzet van een biomassacentrale zal van tijdelijke aard zijn en is bedoeld ter verduurzaming van het stadwarmtenet. Het is mogelijk om op termijn weer af te stappen van biomassa zodra er voldoende andere groene warmtebronnen aan het net zijn toegevoegd.

Wat is biomassa?

Biomassa is een duurzame energiebron die kan bestaan uit gewassen, land- of bosbouwrestanten en biologisch en organisch afval. Biomassa kan gebruikt worden om de CO2-uitstoot te verminderen bij stroomopwekking en om groene warmte te produceren.

Biomassa en duurzaamheid

Gebruik van biomassa heeft in potentie grote milieuvoordelen, mits deze duurzaam geproduceerd is. Milieubeweging en energiebedrijven hebben voorwaarden opgesteld waaraan biomassa moet voldoen om effectief klimaatwinst op te leveren. Ongeacht de herkomst dient de duurzaamheid van de biomassa altijd gegarandeerd te zijn.

Biomassa: een tussenstap

Meer dan 15 van Vattenfalls energiecentrales worden geheel of gedeeltelijk aangedreven door biomassa. Deze centrales staan in Zweden, Duitsland en Nederland. We gebruiken zoveel mogelijk lokale brandstoffen, zoals houtspaanders, bosbouwafval en bijproducten van zagerijen, landschapsbehoud en compostresten. Een biomassacentrale kan ons stadwarmtenet verduurzamen en zal van tijdelijke aard zijn. Het gaat om een zogenoemd transitiemiddel. Zowel de overheden als Vattenfall hebben een inspanningsbelofte gedaan om ook de inzet van alternatieve duurzame warmtebronnen op het warmtenet te versnellen.

Lees meer over de route naar CO2-vrije stadswarmte met biomassa

Bekijk hier de rest van de foto's.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.

Contactgegevens

Bezoek- en postadres

Landdrostdreef 124, 10e etage
1314 SK Almere
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL49 INGB 0009 3183 16
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?