Fabel 1: Een windmolen kost meer energie om te maken dan dat hij ooit opwekt
Er komt inderdaad CO2 vrij bij de productie van een windmolen. Maar na 3 tot 6 maanden zijn windmolens al efficiënt en een windmolen gaat gemiddeld 20 jaar mee. Dat een windmolen meer energie kost om te maken dan dat hij opwekt is dus een fabel.
Fabel 2: Een zo hoog mogelijke windkracht is het beste voor een windmolen
Je spreekt over een ideale winddag als windkracht 5 (8 tot 9 meter per seconde) van kracht is. Met deze windkracht kunnen de windmolens constant stroom blijven leveren zonder af en aan te schakelen en lopen ze minder slijtage op. Op die manier kunnen de windmolens langer mee en hoeft er minder snel onderhoud gepleegd te worden.
Bij windvlagen boven de 25 meter per seconde, Beaufort 10, schakelen de windmolens zichzelf uit. Omdat de molen anders te hard draait en beschadigd kan raken. Dus: het is een fabel dat een zo hard mogelijk windkracht het allerbeste is voor het opwekken van energie met een windmolen.
Fabel 3: Met één windmolen kun je maximaal 2.000 huishoudens een jaar lang van stroom voorzien
Bij het windpark Hollandse Kust Zuid 1-4 worden ongeveer 150 hele krachtige windturbines geplaatst, die een vermogen van maar liefst 10 MW per stuk leveren. Ter vergelijking: windturbines in de huidige Nederlandse windparken op land, hebben een vermogen van 3 tot 4 MW. Hoe groter het vermogen, hoe minder turbines je nodig hebt om evenveel stroom op te wekken. En dus zijn er ook minder kosten voor beheer en onderhoud.
Met een windmolen met een vermogen van 3 MW kun je ongeveer 2.000 huishoudens van stroom voorzien, met 10 MW ongeveer 10.000 huishoudens. Het exacte aantal huishoudens hangt af van waar de molens staan en hoe windrijk het gebied is.
Fabel 4: Windenergie is duur
Windenergie wordt steeds voordeliger. Zo verkoopt Vattenfall stroom van het nieuwste windpark, Kriegers Flak in de Baltische Zee, voor een recordbedrag van 4,9 eurocent per kWh. Wereldwijd is dit momenteel de goedkoopste stroom van windmolens op zee.
Fabel 5: Windmolenparken worden altijd met subsidie gebouwd
Met Hollandse Kust Zuid 1-4 bouwt Vattenfall het grootste windmolenpark op zee ter wereld, zonder subsidie. Dit is bijzonder, want dit is het eerste subsidievrije windpark in Europa. In totaal zal Hollandse Kust Zuid 1-4 duurzame stroom produceren voor maximaal 3 miljoen huishoudens. Een belangrijke stap op weg naar een fossielvrij leven binnen één generatie, waarbij het de ambitie van Vattenfall is om alleen nog maar energie te leveren uit schone bronnen die nooit opraken, zoals wind.