Sciencebox maakt kinderen slimmer

Geplaatst: 16-04-2020

"Deze sciencebox is ideaal om kinderen achter het beeldscherm weg te trekken en met de handjes te laten werken", zegt Jack Peeters van het Spark Tech Lab. De allerkleinsten kunnen kiezen uit bouwpakketten van een katapult, raderboot, vrachtwagen, vogelhuis of kweekkastje.

Bestellingen
Het is een succes, volgens Peeters. "De bestellingen komen uit het hele land", vertelt hij. De meeste aanvragen komen volgens hem weliswaar uit Limburg, maar er zijn ook bestellingen uit Amsterdam en Amersfoort. De machines van het Spark Tech Lab draaien de hele dag door, om de onderdelen voor de bouwpakketten te maken.

Werelden
Techniekfanaat Peeters heeft een achtergrond als onderwijzer. In 'zijn' Spark Tech Lab komen die beide werelden samen. "Wij werken met basisscholen. Op deze plek komen kinderen in aanraking met techniek. Door de coronacrisis is dat voorlopig afgelopen." Om kinderen toch technisch onderwijs te geven, heeft Peeters de sciencebox ontwikkeld.

Uitvindertjes
"Alle modellen van deze box hebben we zelf bedacht en uitgetekend. Lijm heb je niet nodig. Het is hout, kunststof en wat schroefjes." De verschillende bouwpakketjes zien er op het eerste oog eenvoudig uit. Ze zijn dan ook bedoeld voor kleuters. "Het is niet alleen een kwestie van maken. Je kunt er wat van leren", licht Peeters toe. "Bijvoorbeeld: waarom schiet de katapult een propje van aluminiumfolie verder weg dan papier?" De bouwpakketjes stimuleren de uitvinder in het kind, meent Peeters.

Continium
Sinds vijf jaar werkt het Spark Tech Lab er hard aan om technisch onderwijs te stimuleren. Dat doet Peeters samen met wetenschapsmuseum Continium in Kerkrade. "We zijn daar een onderdeel van", vertelt hij. Het technisch onderwijs via het Lab en Continium vindt hij broodnodig. "In het reguliere onderwijs start de aandacht voor technisch onderwijs naar mijn mening te laat", zegt Peeters. "Pubers zijn vaak met andere zaken bezig dan school. Als je kleuters al, spelenderwijs, iets kunt leren te bouwen is dat waardevol. Nee, dit is geen knutselen!"

Lees verder

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.

Contactgegevens

Bezoekadres

Televisieweg 37
1322 AJ Almere

Postadres

Postbus 49
3890 AA Zeewolde
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL49 INGB 0009 3183 16
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?