Kan technologie fysiek contact vervangen?

Geplaatst: 28-05-2020

Bron: Pixabay

Al meer dan twee maanden krijgen veel mensen geen schouderklopjes en knuffels meer. Wat doet dat gebrek aan fysiek contact met de mens? Kunnen wetenschap en technologie misschien een oplossing bieden?

Kan technologie fysiek contact vervangen?

“We zijn inherent sociale dieren, aanraking is in de baarmoeder de eerste sensatie die je hebt”, vertelt Wijnand IJsselstein, professor mens- en techniekinteractie aan de Technische Universiteit Eindhoven. "Weeskinderen die in hun jeugd niet of nauwelijks zijn aangeraakt, ontwikkelen bijvoorbeeld vaker sociale stoornissen en creëren moeilijker een band met anderen", vertelt hij om te benadrukken hoe belangrijk aanrakingen zijn.

Polsbandjes en trillende kledingstukken

De nieuwste technologieën bieden wel mogelijkheden om het gebrek aan aanraking in coronatijden deels te ondervangen. Zo zijn er bijvoorbeeld polsbandjes en kledingstukken waarmee je virtueel trillingen of druk kunt overdragen, die de sensatie van aanraking moeten oproepen.

IJsselstein benadrukt wel dat deze technologie contextgevoelig is: hoe je de trillingen ervaart, hangt sterk af van de bedoeling waarmee iemand ze naar je toe stuurt. “Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat iemand op afstand je bandje laat trillen als je een moeilijk sollicitatiegesprek in gaat, om te laten weten dat hij of zij in gedachten dichtbij je is.”

Ook werken wetenschappers aan geavanceerde pakken die levensechte sensaties moeten kunnen overbrengen. “Ik kan me heel goed voorstellen dat daar een markt voor is in de gaming-industrie, als je heel immersief wilt gaan gamen, en in een gevecht een stomp kunt voelen. Maar daar hangt dan natuurlijk wel een prijskaartje aan.”

Knuffelen in de anderhalvemetersamenleving

Maar als het aan IJsselstein ligt, hoef je het gebrek aan fysiek contact niet per se te compenseren met enorm geavanceerde technologie; “Ik denk dat heel veel betekenisvol contact kan verlopen via bijvoorbeeld skype of facetime. Dat heeft te maken met aandacht, met vragen hoe het met de ander is.” Misschien kunnen ook huisdieren helpen. “Ik begreep dat de dierenasielen leegstromen momenteel. Er zijn ook aairobots trouwens. Mijn moeder heeft een robotkat, waar ze ontzettend aan verslingerd is.”

Bron: NPO radio 1 

https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/24081-kan-technologie-fysiek-contact-vervangen

Lees verder

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.

Contactgegevens

Bezoekadres

Televisieweg 37
1322 AJ Almere

Postadres

Postbus 49
3890 AA Zeewolde
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL49 INGB 0009 3183 16
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?