De koning begint aan trip langs groene energielocaties

Geplaatst: 25-08-2022

Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan diverse locaties op de Noordzee waar aan de toekomst van het energiesysteem wordt gewerkt, met offshore windmolens, zonnepanelen en groene waterstof.

De trip voert langs verschillende locaties waar groene energie centraal staan, zoals het Q13a-A platform van Neptune Energy dat zich richt op groene waterstof, een windpark op zee van Vattenfall, BASF en Allianz en drijvende zonnepalen van Oceans of Energy.

Volledig CO₂ neutraal in 2050

De energietransitie moet ervoor zorgen dat ons energiesysteem in 2050 vrijwel volledig CO2 neutraal is. Het energiesysteem van de toekomst wordt gekenmerkt door de systeemintegratie van elektronen – van windturbines en zonneparken – en duurzame moleculen, zoals groene waterstof. De Noordzee speelt hierin een belangrijke rol, aangezien op zee een groot deel van de Nederlandse energie opgewekt kan worden. Nederland verkeert in de bijzondere positie dat er, naast de aanwezigheid van een uitgebreide infrastructuur voor gas, tevens op het Nederlandse deel van de Noordzee grote hoeveelheden windenergie geoogst kunnen worden; hoeveelheden die ook internationaal van belang zijn. Wind en zonne-energie kunnen direct in het elektriciteitsnet worden gebruikt als elektriciteit of worden omgezet in groene waterstof op de Noordzee. Deze groene waterstof kan vervolgens puur of gemengd met het aardgas via de bestaande infrastructuur naar land gebracht worden voor bijvoorbeeld afnemers in de industrie, de mobiliteitssector en de gebouwde omgeving.

Drijvende zonnepanelen
Ook bekeek de koning het windpark op zee Hollandse Kust (zuid) van Vattenfall. Tot slot bracht de Koning een bezoek aan de pilot met drijvende zonnepanelen van Oceans of Energy.

De koning kreeg uitleg over het energiesysteem van de toekomst dat wordt gekenmerkt door de systeemintegratie van elektronen – van windturbines en zonneparken – en duurzame moleculen zoals groene waterstof. De Noordzee speelt hierin een belangrijke rol, aangezien op zee een groot deel van de Nederlandse energie opgewekt kan worden. Nederland verkeert in de bijzondere positie dat er, naast de aanwezigheid van een uitgebreide infrastructuur voor gas, tevens op het Nederlandse deel van de Noordzee grote hoeveelheden windenergie geoogst kunnen worden; hoeveelheden die ook internationaal van belang zijn. Wind- en zonne-energie kunnen direct in het elektriciteitsnet worden gebruikt als elektriciteit of worden omgezet in groene waterstof op de Noordzee. Deze groene waterstof kan vervolgens puur of gemengd met het aardgas via de bestaande infrastructuur naar land gebracht worden voor bijvoorbeeld afnemers in de industrie, de mobiliteitssector en de gebouwde omgeving.

Foto: Tennet

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante technische vacatures?

Uw e-mail adres wordt slechts gebruikt om de wekelijkse vacaturemailing te versturen. U kunt zich eenvoudig weer uitschrijven.

Contactgegevens

Bezoek- en postadres

Landdrostdreef 124, 10e etage
1314 SK Almere
T: 036 - 523 65 11
E: abc@abc-professionals.nl

KvK: 32.14.12.75 Lelystad
Loonbelastingnr.: 8200.05.289.L01
BTW nr.: NL 8200.05.289.B01
Aansluit-nr. UWV: 026-163.236.27.01.01
Bank: NL49 INGB 0009 3183 16
Op de hoogte blijven? Aanmelden
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?