Bij installatietechniek kan gedacht worden aan verschillende installaties van centrale verwarming tot warmteterugwininstallaties. De taken van een installatiemonteur zijn dan ook zeer divers. Hieronder is een overzicht weergegeven van de diverse taken die je als installatietechnicus kunt gaan uitvoeren. De behoefte aan vakmensen in de installatietechniek groeit de afgelopen jaren, dit heeft te maken met bijvoorbeeld de hogere eisen die gesteld worden op het gebied van klimaatbeheersing.
In de Olie & Gas sector staan veiligheid en continuïteit voorop. Werken in deze sector vraagt vakmanschap en oog voor detail.
Als Monteur Gas/Water/Warmte moet je ervoor zorgen dat mensen voorzien zijn van gas, water en warmte. Je bedient apparatuur dat lekkages in gas en waterleidingen opspoort. Dat betekent dat jij in actie moet komen als er ergens een storing wordt opgemerkt. Jij zal ook inspecties uitvoeren in gas, warmte- en waterleidingen. Hierbij horen ook de controle op brandblus- en sprinkleraansluitingen.
Als Servicemonteur Installatietechniek bestaan je werkzaamheden uit het repareren en onderhouden van apparaten en installaties op locatie bij de klant of binnen het eigen bedrijf. Inspecteren en modificeren maken ook deel uit van je werkzaamheden. Het gebruiksklaar maken kan gaan om onderhoud situaties, maar ook om oplevering bij nieuwbouw. Je werkzaamheden kenmerken zich door de afwisseling aan apparaten, machines en installaties waaraan wordt gewerkt en de steeds aanwezige tijdsdruk.
Bekijk hier onze openstaande vacatures in de Energie & Infra.
Functies als installatietechnicus binnen de Industrie.
Een Beheertechnicus is verantwoordelijk voor het uitvoeren en controleren van de onderhoudscontracten van de technische installaties. Sommige technische installaties zijn zo complex van aard dat de bedrijven die ze gebruiken onvoldoende kennis bezitten om deze installaties zelf adequaat te kunnen onderhouden. Of is het efficiënter om de onderhoudswerkzaamheden uit te besteden aan een externe partij.
Een andere veel voorkomende rol van een beheertechnicus is die van Storingsmonteur. Op het moment dat een technische installatie mankementen vertoond en het niet meer doet dan kan de beheertechnicus ingeschakeld worden om als storingsdienst te fungeren. Een beheertechnicus is doorgaans in dienst van een installatie- of onderhoudsbureau of werkt voor een fabrikant van technische installaties. Grote fabrieken of ondernemingen waar veel technische installaties in voor komen kunnen ook zelf beheertechnici in dienst hebben.
Als Allround Machinebouwer bouw je zelfstandig binnen een team op een frame of raamwerk complete machines en (lift)installaties. Het betreft complexe machines met een grote diversiteit aan componenten en technieken. Meestal ga je ook naar klanten om daar revisie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Bovendien ben je de eindverantwoordelijke voor de meeste delen van de productie.
Als Medewerker Operationele Techniek controleer je of installaties nog goed functioneren. Daarnaast (de)monteer je (onderdelen van) installaties, repareer je en test daarna deze installaties. Als je een probleem constateert, voer je correctief onderhoud uit om te zorgen dat het onderdeel weer volgens specificaties werkt. Daarnaast voer je ook routinematig onderhoud uit zoals smeren, reinigen en het vervangen van onderdelen installaties. Als medewerker operationele techniek assisteer je bij complexe onderhoudswerkzaamheden. Alle werkzaamheden die je doet gebeuren in opdracht van een teamleider of eerste monteur.
Als Onderhoudsmonteur Installatietechniek onderhoudt, repareer en verbeter je kleine en grote installaties. Deze werkzaamheden kan je uitvoeren op het gebied van gas, cv, water, sanitair en kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties, zoals airco’s, maar ook warmte terugwininstallaties. Je vervangt als dat nodig is complete toestellen en alles wat daarbij hoort, voornamelijk in woonhuizen en grotere gebouwen. Soms stel je ook grotere gasinstallaties en kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties in bedrijf. Je controleert de werking en stelt de installaties opnieuw in als dat nodig is. Daarnaast spoor je storingen op en verhelpt ze door de benodigde reparaties uit te voeren. Bij storingen of gebreken bepaal je of repareren mogelijk is. Verder adviseer je over het eventueel verbeteren van een installatie en in sommige gevallen voer je die verbetering zelf uit.
Als Servicemonteur Installatietechniek bestaan je werkzaamheden uit het repareren en onderhouden van apparaten en installaties op locatie bij de klant of binnen het eigen bedrijf. Inspecteren en modificeren maken ook deel uit van je werkzaamheden. Het gebruiksklaar maken kan gaan om onderhoud situaties, maar ook om oplevering bij nieuwbouw. Je werkzaamheden kenmerken zich door de afwisseling aan apparaten, machines en installaties waaraan wordt gewerkt en de steeds aanwezige tijdsdruk.
Bekijk hier al onze openstaande vacatures binnen de industrie.
Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden om als installatietechnicus werkzaam te zijn in de Bouw & Utiliteit.
Als installatietechnisch monteur leg je verwarming aan in woning en in bedrijfspanden. Hierbij horen werkzaamheden als het plaatsen van CV ketels en radiatoren maar ook het leidingwerk leggen naar de ketel en radiator toe worden geplaatst door een installatietechnisch monteur.
In een woning zal het gaan om dunwandige leidingen en bij een bedrijf of in de industrie zal het gaan om dikwandig installatiewerk. Bij dikwandig installatiewerk wordt vaak verwacht dat je de leidingen ook kan lassen. Ook zijn er nog installatie werkzaamheden waarbij de vloerverwarming en warmtepompen aangesloten of onderhouden moeten worden.
Werkvoorbereider installaties Utiliteit
Als Loodgieter installeer, onderhoud en repareer je installaties met leidingen. Hierbij kan je denken aan verwarmingssystemen of sanitair. Hierbij moet de situatie goed ingeschat worden, en geluisterd worden naar de wensen van de klant. Opdrachten kunnen enorme installaties betreffen, maar ook een verstopte gootsteen. Als duidelijk is wat er gedaan moet worden selecteert de Loodgieter de juiste materialen en apparatuur om het werk mee uit te kunnen voeren.
Als installatietechnisch monteur zorg je er ook voor dat er gas leidingen vakkundig worden gekoppeld of gefit bijvoorbeeld in de keuken. De installatietechnisch monteur zal zich dan ook goed bewust moeten zijn wat de risico’s zijn als de leiding niet goed is aangelegd. Nauwkeurigheid en een goed besef van veilig werken zijn dan ook van groot belang.
Bekijk hier al onze openstaande vacatures binnen de Bouw & Utiliteit.